Η JP Morgan ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Viva Wallet – Τι δήλωσε σχετικά ο Χάρης Καρώνης

Η JP Morgan ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Viva Wallet – Τι δήλωσε σχετικά ο Χάρης Καρώνης
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε σε συμφωνία με την Viva Wallet Holdings Software Development S.A. (Viva Wallet), για να αποκτήσει σχεδόν το 49% της εταιρείας, χωρίς να ανακοινωθούν περαιτέρω οικονομικοί όροι.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που πραγματοποιούμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά της να ενισχύσει τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους μεσαίου μεγέθους πελάτες εμπορικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Παγκόσμιος Επικεφαλής της J.P. Morgan Payments. «Το ευρωπαϊκό τοπίο των πληρωμών είναι κατακερματισμένο αλλά και μεγάλο από πλευράς ευκαιριών, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν κλιμακούμενες λύσεις πληρωμών και αυτός είναι ένας μεγάλος τομέας εστίασης για πρόσθετη ανάπτυξη για την J.P. Morgan Payments στο μέλλον».

Η Viva Wallet ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Αθήνα και επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε 23 χώρες. Η εταιρεία δημιούργησε μια ιδιόκτητη, βασισμένη στο cloud πλατφόρμα πληρωμών που είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους εμπόρους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας tap to device, της προκαταβολής μετρητών από τον έμπορο, της πληρωμής λογαριασμών, της διαχείρισης εξόδων, της έκδοσης virtual χρεωστικών καρτών, της εκταμίευσης μετρητών, των δωροκαρτών και της επιβράβευσης.

«Αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται στην Ευρώπη με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών», δήλωσε ο Χάρης Καρώνης, CEO & συνιδρυτής της Viva Wallet. «Αυτή η στρατηγική επένδυση από τον βραχίονα Πληρωμών της J.P. Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη του οράματός μας για την παροχή πλήρως localized υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».

Ο βραχίονας Πληρωμών της J.P. Morgan επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των omnichannel merchant acquiring capabilities που προσφέρει στις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet ταιριάζει με τον βραχίονα Πληρωμών της J.P. Morgan – ο οποίος συνδυάζει τις υπηρεσίες εταιρικής ταμειακής διαχείρισης, χρηματοδότησης εμπορίου, καρτών και εμπόρων – για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμών σε πελάτες σε όλη την οικονομία.

Η επιχείρηση παρουσίασε πρόσφατα την εμπορική επωνυμία της για πληρωμές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, Chase Payment Solutions, στις ΗΠΑ και η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μελλοντικών διεθνών προϊόντων και υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα της, η οποία προσφέρει ήδη μια ολιστική omnichannel merchant acquiring capability σε όλη την Ευρώπη και εξυπηρετεί καλύτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Max Neukirchen, Παγκόσμιος Επικεφαλής Πληρωμών & Εμπορικών Λύσεων, J.P. Morgan.

Η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης του τομέα Πληρωμών της J.P. Morgan για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πελατών και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της εταιρείας για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Volkswagen Financial Services AG, με σχέδια για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού κοντά στο 75% στην πλατφόρμα πληρωμών του κατασκευαστή αυτοκινήτων, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Η J.P. Morgan Securities LLC λειτούργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της J.P. Morgan και οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Karatzas & Partners λειτούργησαν ως νομικοί σύμβουλοι. Η Jefferies λειτούργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Viva Wallet και η Davis Polk & Wardwell LLP λειτούργησε ως νομικός σύμβουλος.

Συμφωνία άνω του ενός δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet κινείται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα που καταβάλλει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για την απόκτηση του 48% της Viva Wallet, ανέρχεται σε 1,150 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία των δύο πλευρών να προβλέπει ότι η JP Morgan θα έχει διαθέσιμα και περίπου 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Viva Wallet.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία προβλέπει και διατήρηση προγράμματος stock options. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Viva είχε προβλέψει ήδη πρόγραμμα stock options για 200 στελέχη, τα οποία θα αποκτήσουν νέα δικαιώματα για απόκτηση μετοχών, κατά την συμμετοχή σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Viva Wallet.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Viva με 2 ή 3 εκπροσώπους, ενώ η υπόλοιπη διοικητική ομάδα θα παραμείνει η ίδια, καθώς το Management διατηρούν ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας, ιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Viva Wallet με ποσοστό 52%.

Τέλος την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με την JPMorgan Chase & Co.

Η JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM) είναι μια κορυφαία εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Η JPMorgan Chase είχε στοιχεία ενεργητικού ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ίδια κεφάλαια 294,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η Εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην επενδυτική τραπεζική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, στην εμπορική τραπεζική, στην επεξεργασία χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Υπό τις εμπορικές επωνυμίες J.P. Morgan και Chase, η Εταιρεία εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ και πολλούς από τους πιο σημαντικούς εταιρικούς, θεσμικούς και κυβερνητικούς πελάτες παγκοσμίως.

Σχετικά με τη Viva Wallet

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που βασίζεται εξ ολοκλήρου στο cloud και διαθέτει γραφεία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργημένη για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται, η Viva Wallet προσφέρει στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών αποδοχή offline και online πληρωμών μέσω καινοτόμων λύσεων, όπως η εφαρμογή Tap To device που μετατρέπει οποιοδήποτε κινητό σε τερματικό κάρτας και η λύση Smart Checkout, μια προσαρμοστική σελίδα πληρωμής. Επιπλέον, η Viva Wallet προσφέρει επιχειρηματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και έκδοση virtual χρεωστικών καρτών.

Σήμερα, ο όμιλος της Viva Wallet έχει υπό την ομπρέλα του τις εταιρείες:

• Το ίδρυμα πληρωμών Viva Payments Υπηρεσίες Πληρωμών.

• Τη Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (έκδοση εισιτηρίων θεαμάτων, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, διάθεση τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών POS κ.ά.).

• Τη Viva Bank.

• Τη Viva Wallet με έδρα τη Βρετανία.

• Θυγατρικές όπως η Elorus, νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του fintech, η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού INDEV, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε το 33,5% της «N7 mobile», μιας εξειδικευμένης εταιρείας software development.