Στην JP Morgan περνάει το 47% της Viva Wallet – Aναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Στην JP Morgan περνάει το 47% της Viva Wallet – Aναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις
Σε enterprise value 1,6 με 1,7 δισ. η συναλλαγή. Έπονται οι εγκρίσεις. Παραμένει με 52% ο Χάρης Καρώνης και η ομάδα του.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, χθες το βράδυ, οι βασικοί μέτοχοι της Viva Wallet ήρθαν σε συμφωνία με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JPMorgan, ο οποίος έχει εντάξει στη στρατηγική του την επέκταση σε neobanks σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ αποτιμήθηκε το 100% της Viva Wallet από την JP Morgan στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά του 47% της ευρωπαϊκής neobank.

Η JPMorgan θα αποκτήσει τα μερίδια που κατέχουν στη Viva τρία funds: το Hedosophia (24%), το family office της οικογένειας Λάτση (13%) και η Deca (10%). Οι ιδρυτές και επικεφαλής της εταιρείας Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας με ποσοστό περίπου 53% διατηρούν το ποσοστό τους.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να ενδυναμώσουν τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές που απευθύνονται σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε πελάτες υπηρεσιών εμπόρων της μεσαίας αγοράς», δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head της JP. Morgan Payments. «Το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών είναι κατακερματισμένο, αλλά μεγάλο από άποψη ευκαιριών, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών και αυτός είναι ένας μεγάλος τομέας εστίασης για πρόσθετη ανάπτυξη για την J.P. Morgan Payments στο μέλλον».

«Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα τους που ήδη προσφέρουν μια ολιστική ικανότητα απόκτησης εμπόρων παντός καναλιού σε όλη την Ευρώπη και καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Max Neukirchen, Global Head of Payments & Commerce Solutions της J.P. Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι η Viva Wallet εξασφάλισε πέρσι χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων από τρεις επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως θα αξιοποιούσε τη χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα και μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό, επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού.

Επιπλέον, το  2020 η Viva Wallet Holdings είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με την Atlas Merchant Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Praxia Bank.

Η Viva Wallet είναι πανευρωπαϊκή Neobank που παρέχει χρηματοοικονομικές και πιστωτικές υπηρεσίες πληρωμών προς επιχειρήσεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, ο όμιλος της Viva Wallet έχει υπό την ομπρέλα του τις εταιρείες:

• Το ίδρυμα πληρωμών Viva Payments Υπηρεσίες Πληρωμών.

• Τη Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (έκδοση εισιτηρίων θεαμάτων, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, διάθεση τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών POS κ.ά.).

• Τη Viva Bank.

• Τη Viva Wallet με έδρα τη Βρετανία.

• Θυγατρικές όπως η Elorus, νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του fintech, η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού INDEV, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε το 33,5% της «N7 mobile», μιας εξειδικευμένης εταιρείας software development.