Οι καλύτερες επιχειρηματικές συμβουλές από τον Elon Musk και τον Jeff Bezos

Οι καλύτερες επιχειρηματικές συμβουλές από τον Elon Musk και τον Jeff Bezos

Τα διδάγματα που μπορείτε να αντλήσετε από δύο καινοτόμους στοχαστές. 

Jeff Bezos. Elon Musk.

Αυτοί οι δύο τεχνολογικοί οραματιστές μοιράζονται πολλά κοινά. Είναι και οι δύο γνωστοί ως εξαιρετικά καινοτόμοι στοχαστές. Και οι δύο προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, ο ένας μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν προϊόντα και ο άλλος πείθοντας τους καταναλωτές να οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλον για την κυριαρχία στο διάστημα!

Αυτός είναι εν μέρει κι ο λόγος που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δύο κείμενά τους που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το ένα ήταν η ετήσια επιστολή του Jeff Bezos προς τους μετόχους, η οποία αναλύει τέσσερα στοιχεία των γνωστών υψηλών προτύπων της εταιρείας που ο Bezos θεωρεί ως το κλειδί για την επιτυχία της Amazon.

Και το άλλο ήταν ένα ιδιαίτερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Elon Musk στους υπαλλήλους της Tesla, όπου (μεταξύ άλλων) παραθέτει «μερικές συστάσεις για την παραγωγικότητα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια λαμπρή συλλογή μερικών από τα χειρότερα προβλήματα στις επιχειρήσεις σήμερα, μαζί με προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ο Justin Bariso δημοσίευσε στο Inc.com τα βασικότερα σημεία των δύο κειμένων. Εφαρμόστε μία μόνο από αυτές τις προτάσεις για να κάνετε καλύτερη δουλειά. Κι αν αποφασίσετε να ενσωματώσετε όλες τις συμβουλές, θα σαρώσετε!

Ιδού, πρώτα, οι συμβουλές του Bezos για την επίτευξη υψηλών προτύπων:

Τα υψηλά πρότυπα διδάσκονται
«Οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί στην εκμάθηση υψηλών προτύπων απλά μέσω της έκθεσης», γράφει ο Bezos. «Τα υψηλά πρότυπα είναι μεταδοτικά. Φέρτε ένα νέο άτομο σε μια ομάδα υψηλών προτύπων και αυτό θα προσαρμοστεί γρήγορα. Το αντίθετο μπορεί επίσης να συμβεί. Αν επικρατούν χαμηλά πρότυπα, αυτά θα εξαπλωθούν γρήγορα».

Τα υψηλά πρότυπα είναι συγκεκριμένα ανά τομέα
«Αν έχετε υψηλά πρότυπα σε έναν τομέα σημαίνει ότι έχετε αυτομάτως υψηλά πρότυπα αλλού;» αναρωτιέται ο Bezos. «Πιστεύω ότι τα υψηλά πρότυπα είναι συγκεκριμένα για κάθε τομέα δραστηριότητας, και πρέπει να μάθετε υψηλά πρότυπα ξεχωριστά, για κάθε περιοχή ενδιαφέροντος».

«Η κατανόηση αυτού του σημείου είναι σημαντική επειδή σας κρατά ταπεινούς», συνεχίζει ο Bezos. «Μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας ένα πρόσωπο υψηλών προτύπων, σε γενικές γραμμές, και να εξακολουθείτε να έχετε αδύνατα σημεία την ίδια στιγμή».

Τα υψηλά πρότυπα πρέπει να αναγνωρίζονται
Πώς επιτυγχάνετε υψηλά πρότυπα σε έναν συγκεκριμένο τομέα; «Κατ’ αρχάς, πρέπει να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις με τι μοιάζει το καλό σε αυτόν τον τομέα», απαντά ο Bezos. Και εξηγεί την πρακτική της Amazon να ξεκινούν οι συναντήσεις με σιωπηρή ανάγνωση «αφηγηματικά δομημένων εξασέλιδων σημειωμάτων», τα οποία περιγράφει ως ένα είδος «αίθουσας μελέτης».

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γράψω τις λεπτομερείς απαιτήσεις που συνθέτουν ένα καλό σημείωμα», δηλώνει ο Bezos. «Παρόλα αυτά, βλέπω ότι πολύ συχνά οι αναγνώστες αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα καλά σημειώματα. Το ξέρουν ότι είναι καλό όταν το βλέπουν μπροστά τους. Το πρότυπο είναι εκεί και είναι πραγματικό, ακόμα και αν δεν περιγράφεται εύκολα.

Τα υψηλά πρότυπα απαιτούν ρεαλιστικές προσδοκίες
Ο Bezos λέει ότι πρέπει επίσης να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το εύρος ενός καθήκοντος ή ενός έργου: πόση προσπάθεια χρειάζεται για να πετύχετε ένα μεγάλο αποτέλεσμα. «Οι μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις ως προς το εύρος – συχνά κρυμμένες – σκοτώνουν τα υψηλά πρότυπα», καταλήγει ο Μπέζος. «Για να επιτύχετε υψηλά πρότυπα εσείς ο ίδιος ατομικά ή ως μέρος μιας ομάδας, πρέπει να διαμορφώσετε και να προωθήσετε ρεαλιστικές πεποιθήσεις σχετικά με το πόσο δύσκολο θα είναι κάτι».

Συχνά, κάποιος μπορεί να γνωρίζει το υψηλό πρότυπο, αλλά να έχει μια λάθος προσδοκία ως προς τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εργασία. Ένα καλό σημείωμα, π.χ., δεν μπορεί να γραφτεί σε μία ή δύο ημέρες, αλλά απαιτεί μια βδομάδα ή και περισσότερο.

Οι δεξιότητες είναι υπερτιμημένες
«Και οι δεξιότητες;» αναρωτάει ο Μπέζος. «Πρέπει άραγε να είστε ένας εξαιρετικά ικανός συγγραφέας για να γράψετε ένα σημείωμα παγκόσμιας κλάσης; … Κατά τη γνώμη μου, όχι τόσο, τουλάχιστον όχι όταν αναφερόμαστε στο άτομο στα πλαίσια μιας ομάδας. Ο προπονητής μιας ομάδας ποδοσφαίρου δεν χρειάζεται να μπορεί να σουτάρει τη μπάλα, και ο σκηνοθέτης δεν χρειάζεται να μπορεί να παίξει ως ηθοποιός. Όμως, και οι δύο πρέπει να αναγνωρίζουν τα υψηλά πρότυπα για αυτά τα πράγματα και να διδάσκουν ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τις απαιτήσεις».

Ας περάσουμε τώρα στις συμβουλές του Musk σχετικά με την παραγωγικότητα:

tesla

Για τις συσκέψεις
«Παρακαλώ απαλλαγείτε από όλες τις μεγάλες συσκέψεις, εκτός αν είστε βέβαιοι ότι παρέχουν αξία σε ολόκληρο το κοινό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες. Επίσης, απαλλαγείτε από τις συχνές συσκέψεις, εκτός αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα εξαιρετικά επείγον θέμα. Η συχνότητα των συσκέψεων θα πρέπει να μειωθεί γρήγορα μόλις επιλυθεί το επείγον ζήτημα.

Φύγετε από μια συνάντηση ή μια κλήση μόλις καταστεί προφανές ότι δεν προσθέτετε αξία. Δεν είναι αγενές να φύγετε, είναι αγενές να κάνετε κάποιον να μείνει και να χάσει τον χρόνο του».

Για την εξειδικευμένη ορολογία
«Μην χρησιμοποιείτε ακρωνύμια ή ψαγμένες λέξεις για τα αντικείμενα, το λογισμικό, ή τις διαδικασίες στην Tesla. Σε γενικές γραμμές, ο,τιδήποτε απαιτεί μια εξήγηση αναστέλλει την επικοινωνία. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πρέπει να απομνημονεύσουν ένα γλωσσάρι μόνο και μόνο για να μπορούν να υπάρξουν στην Tesla».

Για την εσωτερική επικοινωνία
«Η επικοινωνία πρέπει να ταξιδεύει μέσω της συντομότερης διαδρομής που απαιτείται για να γίνει η δουλειά, όχι μέσω της ‘αλυσίδας διοίκησης’. Οποιοσδήποτε διευθυντής προσπαθεί να επιβάλει την επικοινωνία βάσει της αλυσίδας διοίκησης, θα πρέπει σύντομα να εργάζεται αλλού.

«Μια σημαντική πηγή προβλημάτων είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων. Ο τρόπος για να λυθεί αυτό είναι να επιτραπεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών μεταξύ όλων των επιπέδων. Αν για να γίνει κάτι μεταξύ των τμημάτων πρέπει ένας μεμονωμένος εργαζόμενος να μιλήσει με τον ανώτερό του που μετά θα μιλήσει με έναν διευθυντή, ο οποίος θα μιλήσει με έναν αντιπρόεδρο, ο οποίος θα μιλήσει με έναν άλλο αντιπρόεδρο, ο οποίος θα μιλήσει με έναν διευθυντή, ο οποίος θα μιλήσει με έναν μάνατζερ, ο οποίος θα μιλήσει με αυτόν που κάνει την πραγματική δουλειά, τότε θα γίνουν σούπερ χαζά πράγματα εν τέλει. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλούν άμεσα μεταξύ τους».

Για τη χρήση της κοινής λογικής έναντι της τήρησης των κανόνων
«Σε γενικές γραμμές, επιλέγετε πάντα την κοινή λογική ως οδηγό σας. Αν το να ακολουθήσετε έναν ‘κανόνα της εταιρείας’ είναι προφανώς γελοίο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, τότε ο κανόνας θα πρέπει να αλλάξει».