Οι καινοτομίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου «θεραπεύουν» ελλείψεις στην αγορά εργασίας

Οι καινοτομίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου «θεραπεύουν» ελλείψεις στην αγορά εργασίας
Σύμφωνα με την ΕΘΑΑΕ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται 8ο ανάμεσα στα 23 ελληνικά Πανεπιστήμια, στην αξιολόγηση των Ιδρυμάτων με βάση συγκεκριμένους δείκτες ποιότητας.

«Η μεγάλη αγκαλιά του Αιγαίου δημιουργεί ανθρώπους που κυνηγάνε τα όνειρά τους», ανέφερε η Πρυτάνισσα Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στη συζήτηση των Κοσμητόρων της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητή Π. Δημητρακόπουλο, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Ν. Ζούρο, της Σχολής Διοίκησης, Καθηγήτρια Μ. Λεκάκου, της Σχολής Θετικών Επιστημών, Αν. Καθηγητή Σ. Ξανθόπουλο, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή Ι. Σεϊμένη και της Πολυτεχνικής Σχολής, Αν. Καθηγητή Π. Καβάσαλη.

«Σπουδάζοντας το μέλλον» ήταν το μήνυμα της συνάντησης, κάτι που αντιπροσωπεύει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο λειτουργεί σε έξι νησιά και σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 φοιτητές και φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων 18.349 προπτυχιακοί, 2.073 μεταπτυχιακοί και 897 διδακτορικοί.

Με κεντρικό άξονα τις σύγχρονες τάσεις σπουδών, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος, η κυρία Βιτσιλάκη αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σπουδές υψηλής ποιότητας που προσφέρει το Ίδρυμα, στην καινοτόμα έρευνα που διεξάγεται σε αυτό, και στην διεπιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και με διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με το 81% των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και το 93% των διδακτορικών σπουδών, να έχουν ήδη αποκαταστεθεί επαγγελματικά. Επίσης, το 35% όσων έκαναν πρακτική μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρήκε άμεσα εργασία, ενώ 70% των αποφοίτων βρίσκει εργασία στον πρώτο χρόνο και το 68% εργάζεται στο αντικείμενο των σπουδών του.

Έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των κινήτρων ώστε να επιλέξουν οι φοιτητές το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις σπουδές τους. Όπως ανέφερε η κυρία Βιτσιλάκη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ άλλων, έχει συμπεριληφθεί στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως (Webometrics Ranking of World Universities), ενώ σύμφωνα με την Ένωση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association) «… πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμικό και αποφασισμένο Πανεπιστήμιο… ένα Ίδρυμα που κάνει περήφανο το προσωπικό και τους φοιτητές του και που προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη.”

Επιπροσθέτως, η Εξωτερική Αξιολόγηση από την Α.ΔΙ.Π. το κατέταξε στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών Α.Ε.Ι., ανεφέροντας ότι «…Η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης εντυπωσιάστηκε από τις επιδόσεις και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδικά σε θέματα καινοτομίας, διεθνοποίησης, έρευνας, προβολής, τόσο όσον αφορά στη διδασκαλία και την έρευνα, όσο και με όρους διοίκησης, ηγεσίας, στρατηγικής. Για όλα αυτά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αξίζει άριστη κατάταξη – Worthy of Merit.»

Από αριστερά προς δεξιά: Ιωάννης Σεϊμένης, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στυλιανός Ξανθόπουλος, Κοσμήτορας Θετικών Επιστημών
Από αριστερά προς δεξιά: Ιωάννης Σεϊμένης, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στυλιανός Ξανθόπουλος, Κοσμήτορας Θετικών Επιστημών

Εκτός όμως από τις σπουδές υψηλού επιπέδου και τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, η κ. Βιτσιλάκη τόνισε ότι υπάρχει φοιτητική μέριμνα για στέγη με διευρυμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρεται σίτιση φοιτητών και φοιτητριών με κόστος 3 ευρώ ανά ημέρα (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων), δηλαδή μηνιαία σίτιση με λιγότερο από 100 ευρώ/μήνα. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης συνολικά πάνω από 800 κλίνες σε όλα τα νησιά, είτε ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες, προσφέροντας στους  φοιτητές μια μεγάλη γκάμα επιλογών διαμονής.

Όπως δήλωσε η κυρία Βιτσιλάκη: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μια εγγυημένη επιλογή σπουδών για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι έχει χτίσει ουσιαστικές γέφυρες όχι μόνο με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και με την αγορά εργασίας. Δεύτερον, επειδή προσφέρει μια ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που διακρίνεται από τους ανθρώπινους ρυθμούς και την ασφάλεια των νησιωτικών κοινωνιών, και τρίτον λόγω των διεθνών συνεργασιών του, με κορωνίδα τη συμμετοχή στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ERUA.»

Με τη σειρά τους, οι έξι Κοσμήτορες των Σχολών μίλησαν αναλυτικά για τα προτερήματα και τις επαγγελματικές προοπτικές της εκάστοτε Σχολής, και εστίασαν στα καινοτόμα προγράμματα που προσφέρουν, τα οποία δίνουν νέα διάσταση και σε παραδοσιακά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθ. Ιωάννης Σεϊμένης, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθ. Στυλιανός Ξανθόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, ενώ οι Καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμητόρισσα Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Καθ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος και Καθ. Πέτρος Καβάσαλης, Κοσμήτορας Σχολής Πολυτεχνικής Σχολής μίλησαν μέσω κάμερας.

Κλείνοντας, η κ. Βιτσιλάκη στάθηκε και στην προσωπική σχέση που αναπτύσσουν οι φοιτητές με τους καθηγητές και την επιστημονική κοινότητα του Ιδρύματος εν γένει. Αποτέλεσμα αυτής της στενής επαφής είναι, όχι μόνο, η καλύτερη ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά και η δημιουργία ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων. «Επενδύουμε στην καινοτομία και τη συστηματική έρευνα και εκσυγχρονίζουμε διαρκώς το γνωστικό μας αντικείμενο. Για αυτό εδώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που τους ξέρουμε με το μικρό τους όνομα, έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν το μέλλον στο Αιγαίο».