Η Κίνα συστήνει κρατικό ταμείο για τους ημιαγωγούς με «όπλo» 40 δισ. δολαρίων

Η Κίνα συστήνει κρατικό ταμείο για τους ημιαγωγούς με «όπλo» 40 δισ. δολαρίων
Giant micro-chip on a computer motherboard. Photo: AFP
Το Πεκίνο επιταχύνει τις προσπάθειες του για καλύτερο πλασάρισμα στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να συστήσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο ώστε να «μαζέψει» περίπου 40 δισ. δολάρια για τον κλάδο των ημιαγωγών προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά έναντι των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το νέο fund είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερο από τα 3 ταμεία που θα εγκαινιάσει το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό και ως Big Fund.

Ο στόχος για τα 300 δισ. Γουάν (41 δισ. δολάρια) ξεπερνά παρόμοια funds που είχε συστήσει η Κίνα το 2014 και το 2019, που συγκέντρωσαν 138,7 δισ. γουάν και 200 δισ. γουάν αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο 3 πηγές με γνώση του θέματος, ένα κύριος κλάδο επενδύσεων θα είναι ο εξοπλισμός για μεταποίηση τσιπ.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη η Κίνα να επιτύχει αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ μιας σειράς μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2022 η Ουάσιγκτον είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σαρωτικό πακέτο κυρώσεων που περιόρισε την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Το νέο ταμείο εγκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν δύο από τα άτομα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σχεδιάζει να συνεισφέρει 60 δισ. γουάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων θα διαρκέσει πιθανότατα μήνες και δεν ήταν άμεσα σαφές πότε θα ξεκινήσει το τρίτο ταμείο ή αν θα γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο του Πεκίνου.

Στους χρηματοδότες των δύο προηγούμενων ταμείων του Big Fund περιλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών και κρατικές οντότητες με μεγάλες «τσέπες», όπως η China Development Bank Capital, η China National Tobacco Corporation και η China Telecom.

Με την πάροδο των ετών, το Big Fund παρείχε χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερα χυτήρια τσιπ της Κίνας, Semiconductor Manufacturing International Corporation και Hua Hong Semiconductor, καθώς και στην Yangtze Memory Technologies, έναν κατασκευαστή μνήμης flash και σε μια σειρά μικρότερων εταιρειών και ταμείων.

Παρά τις επενδύσεις αυτές, η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας έχει δυσκολευτεί για να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ιδίως για τα προηγμένα τσιπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com