Από ουκρανικά noodles μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ιδού πώς ο ιδρυτής της VinFast, Pham Nhat Vuong, έχτισε μια περιουσία άνω των 60 δισ. δολαρίων

Από ουκρανικά noodles μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ιδού πώς ο ιδρυτής της VinFast, Pham Nhat Vuong, έχτισε μια περιουσία άνω των 60 δισ. δολαρίων
Photo: AFP
Πως ο ιδιοκτήτης μιας κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων με έδρα το Βιετνάμ εδραιώνεται στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Οι αυξομειώσεις στην τιμή της μετοχής της VinFast Auto έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον ιδρυτή και πρόεδρο της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων, Pham Nhat Vuong.

Η VinFast εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω μιας δημόσιας εγγραφής SPAC νωρίτερα αυτό το μήνα και η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε γρήγορα κατά 830% από 10 δολάρια ανά μετοχή στο ιστορικό υψηλό των 93 δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι πούλησε μόνο 24.000 οχήματα πέρυσι, η VinFast είχε αξία σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμά της τη Δευτέρα, καθιστώντας την για λίγο την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, όπως μετράται με βάση την αξία της αγοράς.

Και επειδή ο Vuong, 55 ετών, κατέχει το 99% της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων με έδρα το Βιετνάμ, η περιουσία του έχει εκτιναχθεί στα ύψη, τουλάχιστον στα χαρτιά. Από την κορύφωσή της, οι μετοχές της VinFast μειώθηκαν κατά 70%, δίνοντας στην εταιρεία αποτίμηση στην αγορά 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της VinFast, όλο αυτό εξακολουθεί να δίνει στον Vuong συνολική καθαρή αξία άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος πριν εισαχθεί στο χρηματιστήριο η VinFast, με τις διάφορες εκτιμήσεις για την καθαρή του περιουσία να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν γίνει μεγιστάνας των ηλεκτρικών οχημάτων, ο Vuong ασχολήθηκε με τον χώρο της διατροφής. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών της Μόσχας στη Ρωσία το 1993. Ανιχνεύοντας ευκαιρίες στον κόσμο της μετασοβιετικής Ένωσης, ο Vuong μετακόμισε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, δανείστηκε 10.000 δολάρια από φίλους και οικογένεια και άνοιξε ένα βιετναμέζικο εστιατόριο.

Ενώ το εστιατόριο παρέπαιε, βρήκε σχεδόν αμέσως επιτυχία στην παρασκευή και την πώληση instant noodles, τα οποία ήταν μια νέα ιδέα στην Ουκρανία και αποδείχθηκαν απίστευτα δημοφιλή από την αρχή. «Οι Ουκρανοί ήταν πολύ φτωχοί και πεινούσαν πολύ», είπε ο Vuong σε συνέντευξή του στο Forbes το 2013.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε το εστιατόριό του και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της επιχείρησής του με ζυμαρικά. Ίδρυσε την Technocom, επέκτεινε την παραγωγή αποξηραμένων τροφίμων και εμπορεύθηκε instant noodles στην Ουκρανία με την επωνυμία Mivina. Μέχρι τη στιγμή που ο Vuong πούλησε την Technocom στη Nestle το 2010 για 150 εκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία είχε φτάσει σε ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από την εντυπωσιακή επιτυχία στην Ουκρανία, έστρεψε τα μάτια του στην πατρίδα του. Ο Vuong παρατήρησε ότι το Βιετνάμ υφίστατο μια παρόμοια μετατόπιση όπως η Ουκρανία, καθώς η οικονομία του περνούσε από ένα κρατικό σύστημα σε μια οικονομία περισσότερο βασισμένη στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Άρχισε να διοχετεύει τα κέρδη του από την ουκρανική επιχείρηση noodles σε έργα ανάπτυξης ακινήτων στο Βιετνάμ. Και έπιασε το τζακ ποτ.

Το πρώτο εγχείρημα στο χώρο των ακινήτων του Vuong ήταν ένα μη ανεπτυγμένο νησί ακριβώς έξω από τις ακτές του Βιετνάμ. Εκεί, βοήθησε στην ανάπτυξη του πολυτελούς Vinpearl Resort που αρχικά είχε 225 δωμάτια. Ο Vuong προσέθεσε τελικά άλλα 260 δωμάτια στο Vinpearl, μαζί με ένα τελεφερίκ μήκους τριών χιλιομέτρων που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα. Οι δουλειές άνθησαν και το νησί έγινε από τότε ένα πολυτελές θέρετρο.

Διαφοροποίησε περαιτέρω τα ακίνητά του αναπτύσσοντας πύργους γραφείων, πολυτελείς γειτονιές και εμπορικά κέντρα στο Ανόι. Ο Vuong έκτοτε έχει ενοποιήσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά του στοιχεία στην εταιρεία Vinggroup, η οποία είναι ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει έκθεση μεταξύ άλλων στους κλάδους της υγείας, της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας.

Το 2013, ο Vuong έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του Βιετνάμ, σύμφωνα με το Forbes. Η Vinggroup κατέγραψε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 83 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη το 2022.

Ο Vuong εστιάζει πλέον τις προσπάθειές του στην κατάκτηση ενός μέρους της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων με τη VinFast. Η εταιρεία κατασκευάζει και πουλά ηλεκτρικά σκούτερ και αυτοκίνητα και έχει φιλόδοξο στόχο να εισχωρήσει στην αγορά των ΗΠΑ.

Η VinFast πρόσφατα έκανε την αρχή με ένα εργοστάσιο παραγωγής 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα και ο Vuong έχει δεσμευτεί με τους πόρους του για να κάνει την εταιρεία να επιτύχει. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια διεθνή εμπορική επωνυμία», είπε στο Bloomberg το 2019. Ο Vuong υποσχέθηκε τον Απρίλιο να παράσχει στη Vinfast κεφάλαια 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην ανάπτυξή της.

«Ό,τι χρειαστεί η VinFast, η Vinggroup πάντα θα την υποστηρίζει», δήλωσε στους Financial Times η διευθύνουσα σύμβουλος της VinFast, Le Thi Thu Thuy, πριν εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Αλλά η εταιρεία έχει πολλή δουλειά. Η VinFast αναμένει να πουλήσει περίπου 50.000 ηλεκτρικά οχήματα στην Αμερική φέτος, αν και οι πρώτες κριτικές των πρώτων μοντέλων της στις ΗΠΑ δεν ήταν εξαιρετικές. Εντωμεταξύ, η VinFast εξακολουθεί να είναι μη κερδοφόρα μετά από έξι χρόνια λειτουργίας

Ωστόσο, ο Vuong είναι αποφασισμένος. «Θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος και θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια. Αλλά υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά», είπε το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com