Η Κίνα θα σύρει το άρμα της παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2029

Η Κίνα θα σύρει το άρμα της παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2029
(240218) -- CHONGQING, Feb. 18, 2024 (Xinhua) -- People visit Longmenhao old street in Nan'an District of southwest China's Chongqing Municipality, Feb. 14, 2024. In recent years, various urban renewal measures have been taken in Chongqing to transform old streets, old factories, old buildings into tourism attractions, the gathering place for emerging industries etc. (Xinhua/Wang Quanchao) (Photo by Wang Quanchao / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, με το μερίδιό της να υπερβαίνει όλες τις χώρες της G-7 μαζί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κίνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της νέας παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας από φέτος έως το 2029. Αυτό συγκρίνεται με το 20% για τη G-7 και είναι σχεδόν το διπλάσιο από το περίπου 12% για τις ΗΠΑ.

Συνολικά, το 75% της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να συγκεντρωθεί σε 20 χώρες και πάνω από το ήμισυ στις τέσσερις πρώτες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία. Η Ινδία αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 14% τα επόμενα πέντε χρόνια, από σχεδόν 13% την περίοδο 2023-2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι και οι δύο μεγάλοι μοχλοί της παγκόσμιας ανάπτυξης, η δημοσιονομική τους πολιτική και τα φορτία χρέους θεωρούνται μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα. Τα επόμενα χρόνια, η Bloomberg Economics προβλέπει ότι η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει την Κίνα ως ηγέτης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: