Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγιναν από «χλιαρές» καταστροφικές εν μία νυκτί, καθώς η οικονομία της άρχισε να καταρρέει

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγιναν από «χλιαρές» καταστροφικές εν μία νυκτί, καθώς η οικονομία της άρχισε να καταρρέει
epa08272826 Russian President Vladimir Putin speaks during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το timeline των κυρώσεων.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις πέρα από εκείνες που είχαν ήδη επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας το 2014, μετά την προσάρτηση της πρώην ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που έθετε αυστηρούς περιορισμούς στο εμπόριο με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις εναντίον δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών, της VEB και της ρωσικής στρατιωτικής τράπεζας PSB. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τη δευτερογενή αγορά για ρωσικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την 1η Μαρτίου, κάτι που, όπως είπε, θα εμπόδιζε τη χώρα να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους παγκόσμιους ηγέτες, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι η Γερμανία θα σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, που θα διπλασίαζε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συνέδραμε τις ΗΠΑ με ένα «πρώτο μπαράζ» κυρώσεων που στοχεύουν πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις δισεκατομμυριούχους, μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 351 μέλη της κάτω βουλής του ρωσικού νομοθετικού σώματος που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

Στις 24 Φεβρουαρίου, αφού η Ρωσία συνέχισε την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν έσφιξε περαιτέρω τα μέτρα μπλοκάροντας τις εξαγωγές τεχνολογίας στη Ρωσία για να περιορίσει τους στρατιωτικούς και αεροδιαστημικούς τομείς της, καθώς και προσθέτοντας επιπλέον στοχευμένες κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών. Με αυτό το βήμα, όλα τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα και σχεδόν 90 θυγατρικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, στοχοποιούνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβαν περαιτέρω μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας αφαιρώντας ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας ή SWIFT, την οποία χρησιμοποιούν 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως για να στέλνουν ασφαλή μηνύματα σχετικά με οικονομικές συναλλαγές. Περιόρισαν επίσης την πρόσβαση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της – 643 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα – για να καταστήσουν πιο δύσκολο για τη χώρα να αμβλύνει το πλήγμα των κυρώσεων.

Επίσης τη Δευτέρα, οι επενδυτές έστειλαν το νόμισμα της Ρωσίας, το Ρούβλι, σε πτώση. Μέσα σε λίγες ώρες, έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του. Για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο, απαγόρευσε σε ξένους να πουλάνε ρωσικά αξιόγραφα και διέταξε τις εξαγωγικές εταιρείες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια.

Σήμερα, Τρίτη 1 Μαρτίου οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα και πιθανότατα θα εγκρίνουν τις κυρώσειςSWIFT κατά της Ρωσίας καθώς και ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Πηγή: fortune.com