Η κυβέρνηση «θυσιάζει» μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης για το αφορολόγητο

Η κυβέρνηση «θυσιάζει» μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης για το αφορολόγητο
ΒΟΥΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑΣ Α
Μετά το «καμπανάκι» της Κομισιόν, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα αντιμέτρα του 2020.

Η κατάργηση της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου έχει ως αποτέλεσμα τη μη επιβάρυνση σχεδόν όλων των μισθωτών και συνταξιούχων. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Αυτή της ακύρωσης ψηφισμένων μέτρων ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης τα οποία θα «χρηματοδοτούνταν» με τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Έτσι την κατάργηση όχι μόνο της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020, αλλά και των φορολογικών αντιμέτρων που τη συνόδευαν και στόχευαν στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, θα προβλέπει, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, η τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή την παραμονή της διάλυσής της, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Τα αντίμετρα του 2020, που ψηφίστηκαν με τον ίδιο νόμο (ν. 4472/2017) με τον οποίο προβλεπόταν η μείωση του αφορολογήτου, περιλαμβάνουν: 1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και μειώσεις για υψηλότερα εισοδήματα. 2. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 20%. 3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ. 4. Μείωση στο 26% του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων.

Αν διατηρούνταν, τότε στον Προϋπολογισμό του 2020 θα άνοιγε με το… καλημέρα, μια «τρύπα» 2 δις ευρώ. Το ερώτημα είναι αν αυτή η… απόσυρση των φορολογικών αντίμετρων θα είναι αρκετή, καθώς οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» μια «τρύπα» ως 2,8 δις την επόμενη χρονιά λόγω των φετινών παροχών. Αν επιμείνουν και επιβεβαιωθούν στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, τότε θα απαιτηθούν ισοδύναμα και θα επανέλθει το σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου, αλλά χωρίς αντίμετρα.

Σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεσης, που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, «η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας».

Προειδοποιεί μάλιστα για τα εξής:

– Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.

– Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.

– Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Η Κομισιόν προειδοποιεί αυστηρά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Επιπλέον τονίζει για το δημόσιο, ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο, έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και παραμένουν πηγή ανησυχίας».