Η Κομισιόν υποχρεώνει την Ιρλανδία να απαιτήσει τον φόρο των 13 δισ. ευρώ από την Apple

Η Κομισιόν υποχρεώνει την Ιρλανδία να απαιτήσει τον φόρο των 13 δισ. ευρώ από την Apple

Την ακύρωση της οδηγίας της Ευρ. Επιτροπής ζητά η ιρλανδική κυβέρνηση, ενώ ο Τιμ Κουκ δηλώνει πως πρόκειται για «εξωφρενική» απόφαση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως η Ιρλανδία είναι υποχρεωμένη να κάνει απαιτητό τον «αμφιλεγόμενο» φόρο των 13 δισ. ευρώ από την Apple.

Το ποσό αυτό για την ώρα καταβάλλεται σε έναν ξεχωριστό, εγγυητικό λογαριασμό, καθώς η Ιρλανδία ασκεί έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν, ζητώντας την ακύρωσή της.

Οι Βρυξέλλες πέρυσι έκριναν πως η ιρλανδική κυβέρνηση παρείχε κρατική ενίσχυση στην Apple, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία και επιτρέποντας στην αμερικανική εταιρεία να καταβάλλει έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο της τάξης του 1%. Η πρακτική αυτή του Δουβλίνου και η αδυναμία συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία για απαίτηση του φόρου, είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη: Η Apple είναι μόνο η αρχή στον «πόλεμο» της ΕΕ κατά των τεχνολογικών γιγάντων

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διαμηνύει πως διαφωνεί ρητά με την απόφαση της Κομισιόν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του πως «Τα ποσά θα τοποθετηθούν σε έναν εγγυητικό λογαριασμό και θα αποδεσμευτούν μόνο όταν θα έχει υπάρξει οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την εγκυρότητα της απόφασης της Επιτροπής».

Την ίδια ώρα και η Apple αμφισβητεί την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής, την οποία ο CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ, αποκάλεσε «εξωφρενική».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Apple, η εταιρεία είναι σίγουρη πως το Ευρ. Δικαστήριο θα απορρίψει την απόφαση της Κομισιόν: «Η θέση της Κομισιόν απέναντι στην Apple δεν είχε ποτέ να κάνει με το πόσα η εταιρεία πληρώνει σε φόρους, αλλά ποια κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα. Οι ΗΠΑ και η ιρλανδική κυβέρνηση συμφωνούν πως έχουμε πληρώσει τους φόρους μας όπως απαιτεί ο νόμος», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Άγρια μάχη Ιρλανδίας – Ε.Ε. για τα «μάτια» της Apple