Η Apple είναι μόνο η αρχή στον «πόλεμο» της ΕΕ κατά των τεχνολογικών γιγάντων

Η Apple είναι μόνο η αρχή στον «πόλεμο» της ΕΕ κατά των τεχνολογικών γιγάντων

Και μάλλον πρόκειται για ένα πολύ ακριβό παιχνίδι θάρρους ή αλήθειας.

Όπως τα περισσότερα πράγματα που αφορούν την Apple, έτσι και η περίπτωση του προστίμου 13 δισ. ευρώ (συν τόκους) που της επέβαλε η Κομισιόν, αποτελεί ακόμη μια κατάσταση που μόνο η φαντασία μπορεί να υπολογίσει μέχρι πού θα φτάσει.

Παρότι το ποσό είναι πραγματικά τεράστιο, ακόμη κι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να «σκοτώσει» την εταιρεία με τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει. Το ότι κερδίζει περίπου 4,5 δισ. δολάρια το μήνα, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Θα χρειάζονταν λιγότεροι από τρεις μήνες για να αποπληρώσει το χρέος που επέβαλε η ΕΕ.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Η υπόθεση έχει να κάνει κυρίως με την κρατική βοήθεια την οποία παρείχε στην Apple η Ιρλανδία –σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν- και όλα όσα κρύβει η συγκεκριμένη απόφαση για τις μελλοντικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με πολλούς ακόμη αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Κι αυτό διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι μέθοδοι της Apple δεν είναι κάτι τόσο άγνωστο στην αγορά. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με εταιρείες όπως η Google, η Amazon και το Facebook.

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι πολυεθνικές που έχει βάλει στο στόχαστρο η Κομισιόν

Στόχος των πιο αδύναμων οικονομιών, όπως είναι αυτή της Ιρλανδίας, είναι να θεσπίζουν ελκυστικούς φορολογικούς κανόνες για να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες. Εκείνες, από την πλευρά τους, δεσμεύονται να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα.

Όμως στην περίπτωση της Apple το μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές: Η περίοδος όπου κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει με το φορολογικό της σύστημα αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω της, μάλλον φτάνει στο τέλος της. Κι αυτό το έκανε σαφές η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, βάζοντας πλέον ξεκάθαρα και την Google στο στόχαστρό της.

Η άποψη που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει πλέον ξεκάθαρα στο στόχαστρό της τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ. Όπως όμως σημειώνουν, αυτή η μέθοδος ίσως γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν να επενδύσουν σε άλλες πολιτείες τα δισεκατομμύριά τους. Και σε αυτό το παιχνίδι θάρρους ή αλήθειας, κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τον τελικό νικητή.