Η Κομισιόν ζητά από τους τεχνολογικούς γίγαντες να λάβουν δράση κατά της παραπληροφόρησης

Η Κομισιόν ζητά από τους τεχνολογικούς γίγαντες να λάβουν δράση κατά της παραπληροφόρησης

Στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στο διαδίκτυο ενόψει των ευρωεκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τους “γίγαντες” του διαδικτύου Facebook, Twitter, Google και Mozilla να “εντείνουν” τις προσπάθειές τους κατά της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τις πρώτες εκθέσεις προόδου που υποβλήθηκαν από τις τέσσερις εταιρίες που υπέγραψαν τον λεγόμενο Κώδικα Ορθής Πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης τον Οκτώβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, “έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την αφαίρεση πλαστών λογαριασμών και τον περιορισμό της προβολής των ιστοσελίδων που προωθούν την παραπληροφόρηση”, ωστόσο, “απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις από την έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, να επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν οι πλατφόρμες για ερευνητικούς σκοπούς και να διασφαλιστεί η κατάλληλη συνεργασία μεταξύ των πλατφορμών και μεμονωμένα κράτη μέλη μέσω σημείων επαφής στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης”.

“Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πρόοδος στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα πριν από τον Μάιο. Δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε την ημέρα μετά τις εκλογές και να συνειδητοποιήσουμε ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα”, δήλωσε ο Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπος για την Ασφάλεια.

Από την πλευρά της η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία τόνισε την ανάγκη “να εντείνουν οι υπογράφοντες την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τους ελεγκτές και την ερευνητική κοινότητα”.

Οι σημερινές εκθέσεις καλύπτουν τα μέτρα που λήφθηκαν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τον τομέα της διαφήμισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, από τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύονται μηνιαίως αντίστοιχες εκθέσεις μέχρι τον Μάιο του 2019. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να επαληθεύσει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές πολιτικές με ιδιαίτερη σημασία για την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Εάν τα αποτελέσματα δεν αποδειχθούν ικανοποιητικά, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων κανονιστικού χαρακτήρα.

Το Facebook πήρε χθες, Δευτέρα, την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας «νέα εργαλεία» για τη μάχη κατά της «ανάμιξης» στις ευρωπαϊκές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαΐου 2019, και για να «καταστεί περισσότερο διαφανής η πολιτική διαφήμιση».