Η Κομισιόν ζητά έρευνα για παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα

Η Κομισιόν ζητά έρευνα για παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα
epa05910633 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) cast his vote with his grandson Mehmet Akif (C) as his wife Emine (2-L) and granddaughter Mahinur (2-L, front) acompany him at a polling station for a referendum on the constitutional reform in Istanbul, Turkey, 16 April 2017. The proposed reform, passed by Turkish parliament on 21 January, would change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish president Recep Tayyip Erdogan. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες» αναφέρει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα την Τουρκία να «ξεκινήσει διαφανή έρευνα» για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από παρατηρητές κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι το CHP ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων.

“Παράνομη η καταμέτρηση των μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων”

Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, ανέφερε η ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

«Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηναν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα (χθες).

«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ