Η κόντρα εισαγγελέων – υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπόθεση της χρήσης δεδομένων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκαλεί μια πρωτοφανή κατάσταση για τα σύγχρονα δεδομένα.

Με δήλωσή τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτρης Ζημιανίτης, αντίστοιχα, αντικρούουν τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού για Θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Ένωσης σχετικά με την διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή (Ν. 4356/2015) για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Οι δύο δικαστικοί, οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης το πρωί επικρίθηκαν έντονα τόσο από τον κ. Παρασκευόπουλο όσο και από τον Παπαγγελόπουλο, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους αντικρούουν το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης του κ. Παπαγγελόπουλου που αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης των μισθών και συντάξεων και επικροτούν τους φοροφυγάδες. Διευκρινίζουν ότι είναι υπέρμαχοι (όπως και όλοι οι εισαγγελείς) της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών διατάξεων.

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης γίνεται αναφορά «σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων», σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4356/2015 που ψηφιστήκαν από την Βουλή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των κ.κ. Τζαβέλλα και Ζημιανίτη αναφέρει:

«Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4.1.2016 ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται.

Αντίθετα, με την επίμαχη ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς -όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

Β) Η από 4.1.2016 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος -η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν. 4356/2015».