Η κρατική τηλεόραση της Κίνας «κόβει» στο μοντάζ εικόνες οπαδών χωρίς μάσκα από τα γήπεδα του Κατάρ

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας «κόβει» στο μοντάζ εικόνες οπαδών χωρίς μάσκα από τα γήπεδα του Κατάρ
epa10332606 Fans of Croatia take a selfie in the stands ahead of the FIFA World Cup 2022 group F soccer match between Croatia and Canada at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, 27 November 2022. EPA/Noushad Thekkayil Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Κίνα δεν ανέχεται τη μετάδοση εικόνων από τα γήπεδα του Κατάρ με τους θεατές χωρίς μάσκες.

Τα πλάνα από τους οπαδούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς μάσκες που συνωστίζονται στα γήπεδα του Κατάρ από όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν αναδειχθεί σε «αγκάθι» για την πολιτική μηδενικού COVID της Κίνας.

Καθώς οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για τον COVID σε όλη την Κίνα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV), προβαίνει σε επεξεργασία των εικόνων των οπαδών χωρίς μάσκα στην τηλεοπτική κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καθημερινά τεστ, κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες και lockdown για την εξάλειψη των λοιμώξεων από COVID – σε πλήρη αντίθεση με τους χαλαρούς περιορισμούς στο Κατάρ και αλλού.

Αν και το CCTV δεν έχει κόψει εντελώς τα κοντινά πλάνα του πλήθους, έχει επιλέξει να δείχνει εικόνες από προπονητές, πάγκους ομάδων και μεγαλύτερα πλάνα με μέλη της ομάδας να πανηγυρίζουν, για να αποφεύγει την προβολή πλάνων από τους επευφημούντες οπαδούς. Το CCTV παίζει τους αγώνες με καθυστέρηση 30 δευτερολέπτων, δίνοντας στους λογοκριτές περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν γρήγορα το υλικό ώστε να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του Πεκίνου.

Το φετινό χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός που διεξάγεται με χαλαρούς περιορισμούς ως προς τον COVID, καθώς οι οπαδοί είναι ελεύθεροι να προσέρχονται στα γήπεδα χωρίς μάσκες, και χωρίς να απαιτείται κοινωνική αποστασιοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι κινεζικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι διαβόητα επιφυλακτικοί με τα πλάνα πλήθους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, λόγω του τι μπορεί να δει κανείς – όπως σημαίες του Θιβέτ, για παράδειγμα», δήλωσε ο Mark Dreyer, συγγραφέας του βιβλίου Sporting Superpower: An Insiders View on Chinas Quest to Be the Best έγραψε στο Twitter το Σάββατο.

«Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για αντιδράσεις Κινέζων οπαδών -όχι και τόσο χαρούμενες- στη θέα χιλιάδων οπαδών που συγκεντρώνονται καθημερινά στο Κατάρ, ενώ πίσω στην Κίνα πολλοί άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους», δήλωσε ο Dreyer, προσθέτοντας ότι υπήρξε μαζική αντίδραση στο WeChat μετά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έδειξε «περίπου 80.000 ανθρώπους στο στάδιο και σχεδόν καμία μάσκα στον ορίζοντα».

Αν και οι κινεζικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τις εικόνες του πλήθους στη Ντόχα και σε άλλες πόλεις, οι χρήστες του Weibo στην Κίνα εξακολουθούν να μοιράζονται σχόλια στο διαδίκτυο εκφράζοντας την οργή τους για τις αυστηρές πολιτικές κατά του COVID στην Κίνα.

«Δεν μπορείτε να δείτε κανέναν να φοράει μάσκα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού όλοι στην Κίνα γνωρίζουν ότι όλοι οι ξένοι είναι νεκροί, θα πρέπει απλά να συνεχίσουμε να κάνουμε τεστ για Covid και να κλειδωνόμαστε στο σπίτι», έγραψε σαρκαστικά ένας χρήστης του Weibo, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ