Η κρυστάλλινη σφαίρα του Fortune για το 2019

Η κρυστάλλινη σφαίρα του Fortune για το 2019

Οι συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού επιχειρούν να προβλέψουν τι θα μας απασχολήσει τη νέα χρονιά - Ένας διαφορετικός οδηγός. 

Για το µεγαλύτερο µέρος του 2018 φάνταζε αδύνατη η πρόβλεψη των γεγονότων του επόμενου 24ώρου − πόσο μάλλον του έτους.

Κάποιες ημέρες περιείχαν συμβάντα εβδομάδας και κάποιοι μήνες «φιλοξένησαν» περισσότερες αλλαγές στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής απ’ ό,τι χρόνια ολόκληρα.

Μην περιμένετε, λοιπόν, το 2019 να μας επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο κόσμος να αλλάζει, ωστόσο κάποια παλαιά διδάγματα παραμένουν σε ισχύ.

Οι ειδικοί του Fortune γράφουν για τις μεγαλύτερες καινοτομίες, ευκαιρίες και γεγονότα, τα οποία αναμένεται να μας απασχολίσουν του χρόνου.

Kόσμος

Επιπλέον μπελάδες με το Brexit

H προθεσμία του Μαρτίου για το Brexit θα έρθει πιο κοντά χωρίς συνολική συμφωνία με την Ε.Ε. στον ορίζοντα. Και οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν προς την κατεύθυνση μιας βασικής συμφωνίας που θα καλύπτει μόνο τα πιο κομβικά ζητήματα, όπως τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία και το δικαίωμα εργασίας των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά την ανταρσία των πιο δεξιών στελεχών της, η Theresa May θα κερδίσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο με τη βοήθεια των Εργατικών. Δεν προβλέπεται να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για το Βrexit.

Περιορισμός του ρόλου του Bin Salman

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman θα δει την εξουσία του να περιορίζεται από τον πατέρα του βασιλιά Salman, εν μέσω πιέσεων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, αλλά θα διατηρήσει τη θέση του στη σειρά της διαδοχής. Το χαρτοφυλάκιό του θα συρρικνωθεί −ειδικά ως προς τις εξωτερικές σχέσεις− και ο ίδιος θα εστιάσει στην εσωτερική πολιτική και στα οικονομικά ζητήματα.

Bιώσιμη ανάπτυξη

Τα πιο hot επενδυτικά στοιχεία το 2019 θα έχουν επενδυθεί με βιώσιμο τρόπο. Η ώθηση προς κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα θα συνεχιστεί. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του επόμενου έτους το 40% των επαγγελματικά διαχειριζόμενων στοιχείων θα επενδύεται λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Στην αρχή του 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26%.

Η Ρώμη στο επίκεντρο

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ) εκτιμάται ότι θα είναι εκτός ελέγχου στην αρχή της παγκόσμιας καθόδου των αγορών. Το Eurogroup δεν θέλει ούτε να σκέφτεται την πτώση του ιταλικού οικονομικού συστήματος και θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία διάσωσης, αφότου η Ιταλία αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Ο εμπορικός πόλεμος θα χειροτερέψει προτού επιλυθεί

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα συνεχιστούν, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,75% ετησίως. Η πίεση από αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πληγούν περισσότερο, μαζί με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, θα φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα επιτευχθεί συμβιβασμός. Ο Trump θα ισχυριστεί ότι κατάφερε να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο, βεβαίως, φρόντισε να προκαλέσει ο ίδιος.

Business – Tech

Uber και Lyft μπαίνουν στο Χρηματιστήριο

Καθώς η Uber και η Lyft σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις πολυαναμενόμενες αρχικές δημόσιες εγγραφές τους, θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να προσελκύσουν τους επενδυτές. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει εμφανίσει κέρδη. Για την ακρίβεια, και οι δύο εμφανίζουν ζημιές εδώ και χρόνια. Τα αποτελέσματα, όμως, θα διαφέρουν: Οι επενδυτές θα υποδεχθούν την αρχική δημόσια προσφορά της Uber με μια περιφρόνηση εξαιτίας της υψηλής τιμής της μετοχής. Αντιθέτως, η Lyft θα θεωρηθεί μια ελκυστική πρόταση, καθώς κερδίζει συνεχώς μερίδιο αγοράς από τον μεγαλύτερο αντίπαλό της και εμφανίζει δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Η Tesla παρουσιάζει ένα αυτοκίνητο 35.000 δολαρίων

Το Model 3 λανσαρίστηκε ως το «φθηνό» Tesla, με τον Elon Musk να λέει ότι μελλοντικά θα υπάρξει έκδοση του μοντέλου στις 35.000 δολάρια. Όμως, τα συνεχή προβλήματα στην παραγωγή του πολυτελούς Model 3 έχουν καθυστερήσει την εμφάνιση της βασικής έκδοσης. Τα ζητήματα αυτά δεν θα λυθούν, αλλά θα μετριαστούν το 2019, και τα πρώτα Tesla των 35.000 δολαρίων θα παραδοθούν σε μερικούς τυχερούς πελάτες.

Η Amazon στο …κατόπι των Google και Facebook

Facebook και Google, βρίσκουν στην Amazon έναν άξιο αντίπαλο, καθώς η πλατφόρμα διαδικτυακής διαφήμισης της εταιρείας «εκτοξεύεται στα ύψη», σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer. Η Amazon αντιπροσωπεύει το 4,2% της αγοράς διαδικτυακής διαφήμισης των ΗΠΑ (σε σύγκριση με το 58% που κατέχουν οι Facebook και Google), αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ποιος θα πάει καλά φέτος και ποιος όχι και τόσο

ELON MUSK

Λογικά θα περάσει το 2019 χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρισμούς με γνωστές κυρίες ή προσβολές εναντίον διασωστών. Αυτό μετράει σαν νίκη.

NIKE

Η υποστήριξή προς τον ακτιβισμό αθλητών όπως ο Colin Kaepernick και η Serena Williams θα διατηρήσει τη δημοφιλία του εμπορικού σήματος μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας 18-40 ετών.

BITCOIN

Η σπέκουλα με τα κρυπτονομίσματα μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης, αλλά οι βασικές απώλειες αφορούν τα εναλλακτικά νομίσματα. Οι επενδυτές θεωρούν το Bitcoin ως το ασφαλέστερο crypto για αποθήκευση αξίας.

ΟΠΛΑ

Δίχως τόνωση των πωλήσεων με τη νομοθεσία περί ελέγχου της οπλοκατοχής, κάποια μεγάλη εταιρεία παραγωγής όπλων θα χρεοκοπήσει.

ΚΑΝΝΑΒΗ

Η όρεξη για μετοχές εταιρειών κάνναβης υποχωρεί καθώς το υπουργείο  Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρχίζει να επιβάλει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

SUV

Οι τιμές των καυσίμων θα ωθήσουν περισσότερους αγοραστές αυτοκινήτων να στραφούν στο πιο συμπαγές Crossover Utility Vehicle και να απομακρυνθούν από τα τεράστιας κατανάλωσης SUVs.

APPLE

Τα iPhone X και XR, είναι τόσο καλά που ο χρήστης δεν θα έχει κανένα κίνητρο να τα αντικαταστήσει με νέα μοντέλα το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Eπενδυτικός Οδηγός: Τι έγινε το 2018 και ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα του 2019