Η Λαγκάρντ «έδειξε» στον Ιούνιο για αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ «έδειξε» στον Ιούνιο για αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της ακόμα και πριν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φτάσει στο 2%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γνωρίζει περισσότερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και το πως θα κινηθεί επί της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ευρωτράπεζας να διατηρήσει για 4η συνεχόμενη φορά σε ιστορικό υψηλό τα βασικά της επιτόκια.

«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα λαμβάνονται ανάλογα με τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας» είπε στην ομιλία της, σημειώνοντας πως η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει  σε μειώσεις των επιτοκίων της ακόμα και πριν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να φτάσει στα επίπεδα του 2%, στόχο που έχει θέσει η Φρανκφούρτη για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οικονομία

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αδύνατη. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν προς μια σταδιακή ανάκαμψη της ανάπτυξης εντός του 2024.

Η ίδια τόνισε τη σημασία εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από τα κράτη της ΕΕ και σημείωσε πως αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, είπε πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα.

Για την αγορά εργασίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε πως καταγράφεται κάμψη στη ζήτηση εργατικού δυναμικού και στην πορεία των μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, αναφέρθηκε στην κάμψη των τιμών καταναλωτή εντός του 2024. Παράλληλα, είπε πως οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι ακόμα ισχυρές.

«Η κάμψη του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Υποστήριξε ακόμα πως ο κίνδυνος αύξησης των διεθνών τιμών εμπορίου λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές.

Κάνουμε πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αλλά όχι αρκετά αισιόδοξοι. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Θα ξέρουμε περισσότερα τον Απρίλιο και ακόμα περισσότερα τον Ιούνιο» σημείωσε.

Τα επιτόκια

Αναφερόμενη στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η επικεφαλής της τράπεζας είπε ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ.

«Είχαμε ευρεία συμφωνία για το ότι θα ξέρουμε περισσότερα για την πορεία της οικονομίας τον Ιούνιο» συμπλήρωσε.

«Θα ήθελα να έχουμε φτάσει τους στόχους μας» σημείωσε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά τόνισε πως «δεν είμαστε εκεί ακόμα». Ακόμα, είπε πως η ΕΚΤ δεν θα περιμένει ο πληθωρισμός να φτάσει τον στόχο του 2% προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος δήλωσε πως στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων.

«Αρχίσαμε να συζητάμε την ανάσχεση της περιοριστικής μας στάσης» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο εάν η ΕΚΤ και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσουν μαζί σε μειώσεις των επιτοκίων τους, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα από την Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: