Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE στη Βρετανία – «Θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο διάστημα»

Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE στη Βρετανία – «Θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο διάστημα»
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η BoE εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι πιο δύσκολος από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική την Πέμπτη, «παγώνοντας» μια ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπή της BoE (η τελευταία για το 2023), αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας στο 5,25%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μεταξύ των 9 μελών της επιτροπής, 6 ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, ενώ 3 μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης ύψους 25 μονάδων βάσης.

Η επιτροπή διατήρησε την καθοδήγησή της ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι «επαρκώς περιοριστικά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, ανέφερε σε δήλωση του πως η τράπεζα «έχει ακόμα λίγο δρόμο να διανύσει» ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ακόμα, υποστήριξε πως η BoEθα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον πληθωρισμό «εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις», στον πλαίσιο για υποχώρηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.

Δεν συζητήθηκε η μείωση των επιτοκίων και η BoE εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι πιο δύσκολος από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Σημειώνεται πως η BoE δεν προχώρησε σε αλλαγές ως προς την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% σε 2 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: