Η λίστα Fortune Global 500 είναι πλέον περισσότερο κινέζικη παρά αμερικανική

Η λίστα Fortune Global 500 είναι πλέον περισσότερο κινέζικη παρά αμερικανική
Ο αριθμός των εταιρειών από την Ευρύτερη Κίνα φτάνει τις 133.

του Alan Murray

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα Global 500 του Fortune για φέτος με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η Walmart βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν τρεις κινεζικές εταιρείες – η Sinopec, η State Grid και η China National Petroleum.

Το βασικό εύρημα της λίστας είναι το εξής: για πρώτη φορά, υπάρχουν περισσότερες εταιρείες με έδρα στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παρά με έδρα στις ΗΠΑ – 124 έναντι 121. Και εάν προσθέσετε και τις εταιρείες της Ταϊβάν, τότε ο αριθμός των εταιρειών από την Ευρύτερη Κίνα φτάνει τις 133.

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν τη σημασία της μεταβολής που λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Όπως σημειώνει ο αρχισυντάκτης του Fortune, Cliff Leaf, όταν η λίστα Global 500 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1990, δεν υπήρχαν κινεζικές εταιρείες στη λίστα. Στις τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η κινεζική οικονομία εκτοξεύθηκε, τροφοδοτημένη από μια έκρηξη στο παγκόσμιο εμπόριο που από το 39% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε στο 59%.

Και τώρα τι; Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας συνδέονται με πολλούς τρόπους και είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιο πραγματικό διαχωρισμό τους. Όμως, ισχυρές πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες φαίνεται να ωθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη του Global 500 βασίζεται σε έσοδα και πολλές από τις κινεζικές εταιρείες στη λίστα – όπως οι τρεις που αναφέρονται πιο πάνω – κέρδισαν τη θέση τους στη λίστα όχι εξαιτίας του επιχειρηματικού τους δυναμισμού αλλά επειδή είναι κρατικά υποστηριζόμενα μονοπώλια στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Επιπλέον, η παρουσία μιας εταιρείας στη λίστα δεν εγγυάται την κερδοφορία. Οι πέντε εταιρείες με τις μεγαλύτερες ζημιές στη φετινή λίστα – Pemex, Schlumberger, Softbank, U.S. Postal Service και Nissan – είχαν απώλειες 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Οι δύο επόμενες βάσει ζημιών ήταν η Deutsche Bank και η General Electric, οι οποίες μαζί έχασαν 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Saudi Aramco, απ’ την άλλη μεριά, είχε κέρδη 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία της λίστας Fortune Global 500 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.