Η Λιβύη είπε «ναι» στη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας

Η Λιβύη είπε «ναι» στη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας
epa08074038 A handout photo made available by Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Chairman of the Presidential Council of Libya Fayez al-Sarraj (L) during their meeting in Istanbul, Turkey, 15 December 2019. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τρίπολη επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να νικήσει δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Το έδαφος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προλειαίνει η κίνηση της Τρίπολης να αποδεχθεί την «προσφορά» της Άγκυρας για στρατιωτική συνδρομή.

Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το στρατιωτικό μνημόνιο με την Άγκυρα προκειμένου να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στην Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.