Η «μάχη» του αφορολόγητου: Η πρόταση Μητσοτάκη, η απάντηση της κυβέρνησης και το Euroworking Group

Η «μάχη» του αφορολόγητου: Η πρόταση Μητσοτάκη, η απάντηση της κυβέρνησης και το Euroworking Group
ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

Σε πρώτο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το αφορολόγητο και η κατάργηση της μείωσης του.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον Ant1, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας την στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ώστε το αφορολόγητο να μην μειωθεί, με τις δηλώσεις του να πυροδοτούν την αντίδραση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Κινήματος Αλλαγής.

«Το αφορολόγητο ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν την ψηφίσαμε για αυτό προκαλώ τον κ. Τσίπρα να προσυπογράψει την τροπολογία της ΝΔ, με το που θα ανοίξει η Βουλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εάν η κυβέρνηση εννοεί τα όσα λέει για την κατάργηση του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, θα πρέπει να προσυγράψει την τροπολογία της Ν.Δ., ώστε μαζί να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του σχολίασε πως «ας μη βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης και λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα…». Παράλληλα σημείωσε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ομολογήσει στη ΔΕΘ πως το κόμμα του έχει στο πρόγραμμά του τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής θύμισε πως όταν το ίδιο είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για το αφορολόγητο όριο, η Ν.Δ. δεν είχε στηρίξει την πρωτοβουλία του. Όπως ανέφερε, «όταν τον Φεβρουάριο καταθέσαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση της μείωσης αφορολόγητου, σφυρίζατε αδιάφορα….Την Πρωτομαγιά το θυμηθήκατε..».

«Και με την ευκαιρία, επειδή τα θέματα στήριξης των ασθενέστερων είναι διαχρονικά εκτός ύλης στην ατζέντα σας, είναι στη διάθεση σας και οι υπόλοιπες σχετικές παρεμβάσεις μας που τυχόν σας έχουν διαφύγει και μελλοντικά μπορεί να τις επαναφέρετε ως δικές σας» σημείωσε το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο Euroworking Group η πρόταση της κυβέρνησης

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πάρουν μια πρώτη γεύση για τα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία είναι και η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Euroworking Group ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ενημερώσει την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης για το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τα μέτρα φοροελάφρυνσης και αποκατάστασης μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο νέο «πακέτο» Τσίπρα, που συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα τεθεί επί τάπητος στο Εurogroup της 16ης Μαΐου, αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης να διατεθεί σε μειώσεις φόρων ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, περίπου 1,1 δισ.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν μεταξύ άλλων η καταβολή της 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση του αφορολόγητου και η αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς. Θα εξεταστεί, επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2019.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.