Η μαζική φυγή ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ συνεχίζεται

Η μαζική φυγή ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ συνεχίζεται

Με ρυθμό 9.000 το μήνα διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στον ΟΑΕΕ οι Έλληνες για να αποφύγουν τη νέα φοροκαταιγίδα.

Συνεχίζεται χωρίς σταματημό το κύμα κλεισίματος από μπλοκάκια και βιβλία των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΕ, με ρυθμό 9.000 το μήνα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού που δημοσίευσε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και ο λόγος είναι η εκτόξευση των εισφορών στο 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία που έρχεται από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η φυγή των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία στο νόμο που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η ένδειξη αυτή είναι αντιπροσωπευτική για τη φυγή που παρατηρείται, καθώς από στοιχεία ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση των διακοπών κατά 10% ως 20% σε λογιστικά γραφεία και υπηρεσίες του ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, που σταματούν να πληρώνουν, παρότι δεν βγαίνουν στη σύνταξη.

Η ακτινογραφία του κλεισίματος βιβλίων

Από τους 9.000 ασφαλισμένους που έφυγαν σε ένα μήνα από τον ΟΑΕΕ:

* Οι 5.125 διέκοψαν την ασφάλισή τους παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ. Η εξαίρεση δίδεται για δύο λόγους: α) Όταν οι ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι βρήκαν μισθωτή απασχόληση με 25 ένσημα το μήνα (παλαιότερα έπαιρναν εξαίρεση εμφανίζοντας εικονικά μισθωτή εργασία ακόμη και για μία ημέρα το μήνα), β) όταν οι ασφαλισμένοι ζητούν απαλλαγή εισφορών από τον ΟΑΕΕ και όχι κατ’ ανάγκη με διακοπή ασφάλισης, για τη μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα και εν προκειμένω στη Βουλγαρία, που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για όσους δεν αντέχουν να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές στην Ελλάδα.

* Οι 504 διέκοψαν τον ΟΑΕΕ είτε λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης είτε λόγω θανάτου.

* Οι 3.873 έφυγαν με διακοπή επαγγέλματος.