Οι μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές που αγοράζουν τώρα στην Ελλάδα

Οι μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές που αγοράζουν τώρα στην Ελλάδα

Ανάλυση του Marketwatch για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα εν μέσω αβεβαιότητας και απειλών για χρεοκοπία.

«Μετά από μήνες εφησυχασμού, ο φόβος έχει παρεισφρήσει ξανά στις αγορές. Ο φόβος είναι καλός επειδή ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βγάλει κανείς λεφτά είναι να αγοράσει φόβο», υποστηρίζει ο Lawrence McDonald, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής στρατηγικής της Societe Generale στις ΗΠΑ σε ανάλυσή του στην οικονομική ιστοσελίδα Marketwatch.

«Ένας καλός τρόπος για να αγοράσει κανείς φόβο αυτή τη στιγμή είναι να στραφεί στις ελληνικές μετοχές. Εντός της εβδομάδας υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε θεαματικά ράλι στις αγορές κι αυτό επειδή τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι ελληνικές μετοχές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία διαπραγμάτευσης, καθώς πιστεύω πως η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη και άρα οι μετοχές της θα συνεχίσουν να αποδίδουν κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Lawrence McDonald και προσθέτει:

«Ακόμα και αν έχουμε τελικά ένα Grexit, υπάρχουν αρκετά θετικά σενάρια στην πραγματικότητα που θέλουν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν οι ελληνικές μετοχές σας φαίνονται πολύ επικίνδυνες κινηθείτε ως εξής: κάντε swap αμερικανικές μετοχές με φθηνότερες μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν πληγεί από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές οικονομίες βελτιώνεται, καθώς η Ευρώπη παραμένει σε φάση σιωπηλής νομισματικής χαλάρωσης».

Στη συνέχεια, ο Lawrence McDonald σημειώνει: «Φυσικά, για να αγοράσει κανείς φόβο, θα πρέπει να διαμορφώσει τη λογική σκέψη ότι ο φόβος είναι υπερβολικός. Παραθέτω τους πέντε λόγους για τους οποίους πιστεύω πως οι σημερινοί φόβοι για την Ελλάδα είναι υπερβολικοί:

1.Η Ελλάδα δεν θα γίνει Lehman Brothers.Από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος έχει περάσει από τα χέρια των ιδιωτών στα χέρια των κυβερνήσεων και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ελάχιστή, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός.

2.Η αθέτηση πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δεν θα οδηγήσει πιθανότατα σε χρεοκοπία.

3.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον λεγόμενο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

4.Η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκήρυξε δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη.

5.Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν βρίσκονται και τόσο μακριά από την επίτευξη συμφωνίας. Υπήρχε μόλις ένα μικρό χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Lawrence McDonald αναφέρεται και στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σχολιάζοντας: «Αυτό ίσως να μην είναι κακό μακροπρόθεσμα. Ένα Grexit θα «έριχνε» κατά 10%-15% τις ελληνικές μετοχές και αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ η αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί κάποια στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, οι ελληνικές εξαγωγές θα γίνονταν πιο ελκυστικές λόγω της υποτίμησης του νομίσματος που θα ακολουθούσε ένα grexit. Επίσης, θα εισρεύσουν ξένες επενδύσεις οι οποίες θα αποσαφηνίσουν τη θέση της Ελλάδας».