Η Μεγάλη Παραίτηση δεν φαίνεται να υποχωρεί: 40% των Αμερικανών εργαζομένων σκέφτονται να παρατήσουν τις δουλειές τους

Η Μεγάλη Παραίτηση δεν φαίνεται να υποχωρεί: 40% των Αμερικανών εργαζομένων σκέφτονται να παρατήσουν τις δουλειές τους
ILLUSTRATION - 29 August 2019, Hamburg: To the Topic Service Report of 16 October 2020: Dry indoor air can cause eye strain, for example. A break from the screen is good for them now and then. Photo: Christin Klose/dpa-tmn (Photo by Christin Klose / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο αριθμός των εργαζομένων που σκέφτονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους αυτή τη στιγμή είναι περίπου 40%, ποσοστό που δεν έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες.

του Tristan Bove

Το κύμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους τα τελευταία χρόνια δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, και για πολλούς που επιλέγουν οικειοθελώς να παραιτηθούν βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική «επανεφεύρεση» της ιδανικής τους καριέρας.

Ο αριθμός των εργαζομένων που σκέφτονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους αυτή τη στιγμή είναι περίπου 40%, ποσοστό που δεν έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες.

Μια έρευνα της Microsoft τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι το 41% των εργαζομένων σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του, και μια άλλη έρευνα της McKinsey την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τον αριθμό αυτό στο 40%.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια περαστική τάση ή για μια αλλαγή στην αγορά εργασίας που σχετίζεται με την πανδημία», δήλωσε στο CNBC η Bonnie Dowling, συν-συγγραφέας της έκθεσης της McKinsey. «Υπάρχει μια θεμελιώδης αλλαγή στη νοοτροπία των εργαζομένων και στην προθυμία τους να δώσουν προτεραιότητα σε άλλα πράγματα στη ζωή τους πέρα από την όποια δουλειά κατέχουν».

Όμως, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους παραμένει αξιοσημείωτα σταθερός, όλο και λιγότεροι επιστρέφουν στις παραδοσιακές θέσεις εργασίας γραφείου, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός αναζητά μη παραδοσιακούς ρόλους ή ακόμη και την ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση.

Από το 2021 και μετά, αυξάνονται οι εργαζόμενοι που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη δουλειά τους

Το φαινόμενο έχει ονομαστεί η Μεγάλη Παραίτηση, και με 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να παραιτούνται από τη δουλειά τους τον Μάιο, ο αριθμός των παραιτήσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι.

Αρχικά, οι παραιτήσεις τροφοδοτούνταν από εργαζομένους που επιθυμούσαν υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες παροχές και πιο ικανοποιητική εργασία. Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα, αλλά με ένα πρόσθετο συστατικό που έχει μπει στο μείγμα: τον πληθωρισμό.

Με τις τιμές στις ΗΠΑ να τρέχουν σε υψηλό 40 ετών, τις μισθολογικές αυξήσεις να κινούνται με ρυθμό σαλιγκαριού, και έναν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας, γιατί οι εργαζόμενοι να μην αναζητήσουν κάτι πιο θετικό;

Όμως, μετά από χρόνια διαβίωσης στην εποχή της πανδημίας, πολλοί παραιτηθέντες εργαζόμενοι αποφασίζουν να κάνουν πολύ πιο περιπετειώδη βήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, το 18% των εργαζομένων στις ΗΠΑ που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους επιστρέφουν στην εργασία τους σε μη παραδοσιακούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, ή επιλέγοντας την έναρξη της δικής τους επιχείρησης.

Πολλοί εργαζόμενοι που παραιτούνται από τη δουλειά τους το κάνουν επίσης για να στραφούν προς έναν διαφορετικό κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται από έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο κλάδο.

Από τα άτομα που παραιτήθηκαν το περασμένο έτος από τις θέσεις εργασίας στους ασφαλιστικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς, το 65% δεν επέστρεψε στο εργατικό δυναμικό ή αποχώρησε για έναν διαφορετικό τομέα εργασίας, όπως δήλωσε η Dowling της McKinsey στη Sheryl Estrada του Fortune αυτή την εβδομάδα.

Η επιθυμία για περισσότερη ευελιξία ήταν ένα από τα κύρια σημεία που τροφοδότησε τη Μεγάλη Παραίτηση, καθώς η πανδημία έκανε δημοφιλείς συνήθειες των εργαζομένων όπως η απομακρυσμένη εργασία και η εργασία εκτός του παραδοσιακού ωραρίου 9 με 5.

Η επιθυμία να εργάζονται μη παραδοσιακά ωράρια ή να ορίζουν οι ίδιοι το ωράριό τους είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο πολλοί εργαζόμενοι επαναξιολογούν πλήρως τη σχέση τους με την εργασία.

«Μια καλύτερη περιγραφή αυτού του φαινομένου θα ήταν η ‘Μεγάλη Επανεξέταση’ κατά την οποία όλοι επανεξετάζουμε τη σχέση μας με την εργασία και το πώς αυτή ταιριάζει στη ζωή μας», έγραψε πρόσφατα στο Fortune ο Ranjay Gulati, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου Deep Purpose: The Heart and Soul of HighPerformance Companies (2022).

Αλλά ενώ περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αισθάνονται έτοιμοι να αλλάξουν κλάδο ή να εργαστούν σε ένα μη παραδοσιακό περιβάλλον, ο καθαρός όγκος των παραιτήσεων σημαίνει ότι δεν καταλήγουν ικανοποιημένοι όλοι όσοι παραιτούνται.

Μια πρόσφατη έκθεση της Joblist, η οποία ανέλυσε στοιχεία από τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι το 26% των ανθρώπων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους μετάνιωσαν για την απόφασή τους και το 42% των ερωτηθέντων που επέστρεψαν στο εργατικό δυναμικό δήλωσαν ότι η νέα τους θέση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.

Πηγή: fortune.com