Η Μεγάλη Παραίτηση μαίνεται – Πάνω από 4 εκατ. Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους κάθε μήνα

Η Μεγάλη Παραίτηση μαίνεται – Πάνω από 4 εκατ. Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους κάθε μήνα
Businesswoman stressing over work (Photo by Sigrid Olsson / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP

της Megan Leonhardt

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Αμερικανοί παραιτούνται από τη δουλειά τους κάθε μήνα τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτή η πρωτοφανής νέα τάση εγείρει το ερώτημα: Είναι η λεγόμενη Μεγάλη Παραίτηση απλώς μια βραχυπρόθεσμη τάση ή μια νέα κανονικότητα;

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε λίγο πάνω από τις 4 εκατομμύρια παραιτήσεις τον Ιούλιο και έκτοτε δεν έχει υποχωρήσει. Περίπου 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή το 2,9% των εργαζομένων, παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το άνοιγμα θέσεων εργασίας και τη ροή εργασίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Αυτό το νούμερο είναι μειωμένο κατά περίπου 161.000 παραιτήσεις από τον Νοέμβριο, όταν το ποσοστό παραίτησης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει το BLS από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2000.

Οι παραιτήσεις αυξήθηκαν σχεδόν σε κάθε τομέα τον Δεκέμβριο, αλλά κλάδοι όπως η μεταποίηση, η αναψυχή και η φιλοξενία – που έχουν τύχει τεράστιας καταναλωτικής ζήτησης – τροφοδοτούν την τάση, σύμφωνα με τον Nick Bunker, διευθυντή οικονομικών ερευνών για τη Βόρεια Αμερική στο Indeed Hiring Lab.

Αυτοί οι κλάδοι, μαζί με τις εξορύξεις και το χονδρεμπόριο, αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στις προσλήψεις.

«Αναρωτιέστε γιατί η ονομαστική αύξηση των μισθών είναι τόσο ισχυρή; Οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να προσλάβουν εργαζόμενους και να κρατήσουν αυτούς που έχουν», λέει ο Bunker.

Αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι ότι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους με στόχο να μην επιστρέψουν ποτέ. Αν και φεύγουν από τις θέσεις τους με ταχείς ρυθμούς, ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων συνέχισε να ξεπερνά τις παραιτήσεις, με 6,3 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους να ξεκινούν σε νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Αυτό το νούμερο είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τον Νοέμβριο κατά περίπου 333.000, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Τόσο οι παραιτήσεις όσο και οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο παρά την Όμικρον, ωστόσο εξακολουθούν να είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία.

«Αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι εν μέρει, η Μεγάλη Παραίτηση μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από τη στενότητα της αγοράς εργασίας, όπου περισσότερες ευκαιρίες εργασίας για τους εργαζομένους σημαίνουν μεγαλύτερη εναλλαγή», γράφει ο Daniel Zhao, ανώτερος οικονομολόγος στην ομάδα οικονομικής έρευνας της Glassdoor.

Στην πραγματικότητα, η εικόνα των θέσεων εργασίας «άλλαξε ελάχιστα» τον Δεκέμβριο, καθώς οι εργοδότες έμειναν με 10,9 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας στο τέλος του έτους, καθώς τα κρούσματα της Όμικρον άρχισαν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BLS.

«Παρόλο που η Όμικρον ωθεί τον COVID σε επίπεδα-ρεκόρ, οι εργοδότες ελπίζουν ότι το κύμα θα είναι προσωρινό και διατηρούν ανοιχτές θέσεις εργασίας για όταν το κύμα υποχωρήσει», λέει ο Zhao.

Πηγή: Fortune.com