Η Melinda Gates θα δημιουργήσει την επόμενη Silicon Valley επενδύοντας 50 εκατ. δολάρια

Η Melinda Gates θα δημιουργήσει την επόμενη Silicon Valley επενδύοντας 50 εκατ. δολάρια
epa07308476 Melinda Gates, Co-Chair of the Bill and Melinda Gates Foundation makes her speech on the opening of the 2nd edition of the Rendez-Vous de Bercy at the Economy ministry in Paris, France, 22 January 2019. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρωτοβουλία της ξεκινάει από το Σικάγο.

της Maria Aspan

Η Melinda Gates επενδύει 50 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας – πέρα από τα συνήθη κέντρα εξουσίας του κλάδου.

Η γνωστή φιλάνθρωπος δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο ότι θα διαθέσει 1 δισ. δολάρια για την επέκταση της ισχύος και της επιρροής των γυναικών κατά την επόμενη δεκαετία. Χθες, Τρίτη, η Pivotal Ventures της Gates ανακοίνωσε ότι 50 εκατ. δολάρια από το δεσμευμένο ποσό θα διοχετευθούν προς τη δημιουργία «κέντρων τεχνολογίας χωρίς αποκλεισμούς» στο Σικάγο και σε δύο άλλες πόλεις των ΗΠΑ (που δεν έχουν κατονομαστεί ακόμη) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πρωτοβουλία «Ισότητα των Φύλων σε Πόλεις του Τεχνολογικού Κλάδου» θα επικεντρωθεί στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών που αποφοιτούν με πτυχία υπολογιστικής και που προσλαμβάνονται (και διατηρούνται / προάγονται) σε θέσεις εργασίας στο tech. Επιπλέον, στοχεύει στο να αυξήσει τον όγκο του venture capital που επενδύεται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις με τουλάχιστον μία γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών.

Η Pivotal Ventures θα διαθέσει τα χρήματα σε διάφορους εταίρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Break Through Tech, μια spinoff της πρωτοβουλίας Cornell Tech, που θα δημιουργήσει προγράμματα ανάπτυξης σταδιοδρομίας για φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και αλλού, και η SecondMuse, ένας οργανισμός που θα συντονίζει προγράμματα σχετικά με την πρόσληψη γυναικών και τη χρηματοδότηση γυναικών επιχειρηματιών στον τεχνολογικό κλάδο.

«Καθώς η βιομηχανία τεχνολογίας συνεχίζει να επεκτείνεται πέρα ​​από τη Silicon Valley σε άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα του κλάδου», έγραψε η Gates σε ανάρτησή της στο LinkedIn. «Αν αυτοί οι αναδυόμενοι τεχνολογικοί κόμβοι υποστηριχθούν για να δώσουν προτεραιότητα στην εκπροσώπηση και την ένταξη των γυναικών, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν περισσότερο το τοπικό ταλέντο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός προτύπου για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων στον κλάδο σε εθνικό επίπεδο».

Η επένδυση υποστηρίζει τη δέσμευση της Gates να «επιταχύνει την ανέλιξη των γυναικών σε τομείς με μεγάλη επίδραση, όπως η τεχνολογία, και να διασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες (και όχι μόνο οι λευκές γυναίκες ή οι γυναίκες με ελίτ υπόβαθρο) θα μπορούν να εισέλθουν και να προχωρήσουν σε αυτούς τους τομείς», όπως ανέφερε η ίδια πρόσφατα στο Fortune.

Η Pivotal δημιούργησε μια λίστα δυνητικών πόλεων και επέλεξε το Σικάγο για το τρέχον τεχνολογικό και επιχειρηματικό οικοσύστημά του – καθώς και το «ελκυστικό κόστος ζωής εκεί», σύμφωνα με τη Renee Wittemyer, διευθύντρια στρατηγικής και επενδύσεων της Pivotal.