Η μετοχή της Tesla μόλις είχε το μεγαλύτερο κέρδος 12ημέρου στην ιστορία των κεφαλαιαγορών

Η μετοχή της Tesla μόλις είχε το μεγαλύτερο κέρδος 12ημέρου στην ιστορία των κεφαλαιαγορών
ANKARA, TURKEY - JULY 01: In this photo illustration logos of "Tesla" are displayed in Ankara, Turkey on July 01, 2021. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Tesla σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα ως προς την κεφαλαιοποίηση στην ιστορία των χρηματιστηρίων, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

του Shawn Tully

Μέσα σε μόλις 12 ημέρες διαπραγμάτευσης, οι παγκόσμιοι επενδυτές αύξησαν την αξία ενός μεσαίου εταιρικού παίκτη σε έναν γενικά δύσκολο και «βαρύ» κλάδο κατά σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απ’ όσο μπορεί να γνωρίζει ο γράφων, η Tesla σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα ως προς την κεφαλαιοποίηση στην ιστορία των χρηματιστηρίων, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η μετοχή της Tesla εκτοξεύθηκε μετά την ανακοίνωση των ισχυρών κερδών του τρίτου τριμήνου στις 20 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες αργότερα, η αποτίμησή της ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Στη συνέχεια, η είδηση μιας συμφωνίας για την πώληση 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων στην Hertz οδήγησε σε άνοδο 13% σε μία μόνο ημέρα, στέλνοντας τη μετοχή στα 1.025 δολάρια. Η δυναμική από ένα «συμβόλαιο» που ο CEO Elon Musk είπε ότι θα έχει «μηδενική επίδραση στα οικονομικά μας» ώθησε την Tesla σε ένα ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος στα 1.209 δολάρια την 1η Νοεμβρίου.

Μέσα σε μια εβδομάδα συν δύο εργάσιμες ημέρες, η χρηματιστηριακή αξία της Tesla εκτινάχθηκε από 818 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,21 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 392 δισεκατομμύρια δολάρια!

Τα τέσσερα προηγούμενα μέλη της λέσχης του …τρισεκατομμυρίου στην οποία μόλις εντάχθηκε η Tesla είχαν επίσης τεράστια, ξαφνικά σκαμπανεβάσματα στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Παρόλο που η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Alphabet ξεκίνησαν με αποτιμήσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πριν από 12 μήνες, πολύ πάνω από το επίπεδο της Tesla όταν ξεκίνησε η άνοδος των σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καμία από τις …εκτοξεύσεις τους δεν έφτασε την εκπληκτική άνοδο της Tesla.

Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια επιχείρηση που από πλευράς πωλήσεων έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους της Microsoft, λιγότερο από το ένα πέμπτο της Alphabet, το ένα όγδοο της Apple και το ένα δέκατο της Amazon.

Η έρευνά μου έδειξε ότι καμία άλλη εταιρεία δεν πλησιάζει το κέρδος των 392 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 12 ημέρες διαπραγμάτευσης. Για να μετρήσουμε το κατόρθωμα της Tesla, ωστόσο, ας δούμε το πιο άμεσα συγκρίσιμο …σκαμπανέβασμα, το οποίο όμως συνέβη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι προφανώς η άνοδος κατά 17% της Apple από τις 7 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Αυτή η πορεία προσέθεσε στην κεφαλαιοποίηση της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone 340 δισεκατομμύρια δολάρια – αλλά απαίτησε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο χρόνο και η τελική αύξηση υπολείπεται εκείνης της Tesla κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple είχε μια άλλη ισχυρή άνοδο σε 15 ημέρες διαπραγμάτευσης από τις 22 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, προσθέτοντας 11% ή 220 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος ο Έλον Μασκ;

Πηγή: fortune.com