Οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί στοίχισαν στο σύστημα υγείας 5,7 δισ. δολάρια

Οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί στοίχισαν στο σύστημα υγείας 5,7 δισ. δολάρια
epaselect epa08954623 US President Joe Biden signs executive order on Covid-19 during his first minutes in the Oval Office, in the White House, Washington, DC, USA, 20 January 2021, following his inauguration as 46th President of the United States of America. EPA/Doug Mills / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Jeniffer Alsever

Η αύξηση των νοσηλειών ατόμων με COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα του φετινού καλοκαιριού στοίχισε στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με ανάλυση του Kaiser Family Foundation.

Το ποσό που δαπανήθηκε για τους μη εμβολιασμένους ασθενείς τον Αύγουστο έφτασε τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που δαπανήθηκε για τους μη εμβολιασμένους ασθενείς με COVID τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μαζί. Τουλάχιστον το 86% των 530.000 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID εκείνη την περίοδο δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Κάθε νοσηλεία υπολογιζόταν ότι κοστίζει 20.000 δολάρια – που αποτελεί κόστος για τα δημόσια προγράμματα ασφάλισης που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους καθώς και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν ασφάλιστρα υγείας.

Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του COVID-19, έως και 60 εκατομμύρια ενήλικες – το 24% του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 18 ετών – δεν έχουν κάνει ακόμη καμία δόση, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Ουαϊόμινγκ, του Αϊντάχο και του Μισισιπή, έχουν εμβολιάσει μόλις το 40% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times.

Αυτά τα ποσοστά, καθώς και η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα, είναι υπεύθυνα για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, των νοσηλειών και των θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Joe Biden, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που θα επέκτεινε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, εργολάβους, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε όλους τους εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζομένους. Το σχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 100 εκατομμύρια ανθρώπους –  περισσότερα από τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Όσοι λαμβάνουν Medicare ή Medicaid θα υπόκεινται επίσης στην υποχρεωτικότητα.

Εκτός από την υποχρεωτικότητα, οι οικονομικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν για τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό και νοσηλεύονται. Ενώ οι ασφαλιστικές παραιτήθηκαν αρχικά από τις απαιτήσεις επιμερισμού του κόστους νωρίς στην αρχή της πανδημίας για άτομα που νοσηλεύονταν με τον ιό, οι ασθενείς θα χρεώνονται περισσότερα στο μέλλον.

Τουλάχιστον το 72% των ασφαλιστικών προγραμμάτων μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα παραιτείται πλέον από αυτό το κόστος και ακόμα ένα 10% των προγραμμάτων θα καταργήσει σταδιακά τις εξαιρέσεις έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το KFF.