Η Microsoft προσεγγίζει το Πεκίνο με μια ειδική έκδοση των Windows

Η Microsoft προσεγγίζει το Πεκίνο με μια ειδική έκδοση των Windows
Photo:

Η κινέζικη κυβέρνηση πρόκειται να λάβει μια ειδική έκδοση των Windows μόνο για τους υπαλλήλους της.

του Κιφ Λεσουίνγκ

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στην κινεζική κυβέρνηση μια ειδική έκδοση των Windows 10. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι άλλο ένα επεισόδιο στη σύσφιξη της σχέσης της εταιρείας με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Η συμφωνία αποτελεί σταθμό για τις φιλοδοξίες της Microsoft στην Κίνα. Το 2014, οι Κινέζοι ρυθμιστές διεξήγαγαν μια αντι-μονοπωλιακή έρευνα στην εταιρεία σε σχέση με την κυριαρχία της στην αγορά και απαγόρευσαν τις κρατικές αγορές υπολογιστών που τρέχουν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Η ειδική κινεζική έκδοση των Windows 10 θα είναι εγκεκριμένη από την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει λογισμικό antivirus επιλεγμένο απ’ αυτήν. Θα διανεμηθεί στις κρατικές υπηρεσίες και σε συγκεκριμένες κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες από την C&M Information Technologies, μια νέα κοινή επιχείρηση με έδρα στο Πεκίνο που συστάθηκε ειδικά για την περίσταση.

Η ίδια η Microsoft αναφέρει στο ιστολόγιό της: «Ανακοινώνουμε τη σύσταση μιας νέας joint venture που θα χορηγήσει άδεια, θα διαχειριστεί και θα βελτιστοποιήσει τα Windows 10 για τις κρατικές υπηρεσίες και συγκεκριμένες κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας, και θα παράσχει επίσης συνεχή υποστήριξη και υπηρεσίες στους συγκεκριμένους πελάτες».

Η κινεζική εταιρική οντότητα που συμμετέχει στην κοινή επιχείρηση είναι η China Electronics Technology Group. Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft συνεργάστηκε με την CETG για να ενσωματώσουν την Baidu – την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στην Κίνα – στον πλοηγό Edge.

Για τη Microsoft, η συμφωνία εξασφαλίζει έναν τεράστιο πελάτη που είναι πιθανόν ότι θα ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην πορεία, καθώς και πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά όπου έχουν τη βάση τους εταιρείες όπως η Lenovo και η Xiaomi.

Πηγή: fortune.com