Οι millenials ψήφισαν την Uber ως το «Πιο Βελτιωμένο» εμπορικό σήμα για το 2017

Οι millenials ψήφισαν την Uber ως το «Πιο Βελτιωμένο» εμπορικό σήμα για το 2017

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί, σίγουρα, έκπληξη εφόσον η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσχέρειες τους τελευταίους έξι μήνες. 

της Πολίνα Μαρίνοβα

Η Generation Y περιγράφεται συχνά ως η γενιά εκείνη που έκανε της μόδας το να έχεις κοινωνική συνείδηση. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα γνώμης ίσως έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την κατεστημένη άποψη.

Οι millenials υποτίθεται ότι προτιμούν προϊόντα που «ακολουθούν ηθικές πρακτικές και είναι ευθυγραμμισμένα με κοινωνικούς σκοπούς». Και θέλουν οι επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται με «ηθικό τρόπο».

Μάλιστα, το Fortune δημοσίευσε και τη λίστα 100 Best Workplaces for Millenials, με εταιρείες όπως η GoFundMe, η οποία δίνει στους εργαζομένους της τρεις έξτρα ημέρες άδειας με αποδοχές ώστε αυτοί να εμπλέκονται με δραστηριότητες προσφοράς προς την κοινότητα.

Όμως, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αποτυπώνεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τους millenials.

Η YouGov BrandIndex, μια εταιρεία που μετράει τη δημόσια πρόσληψη εμπορικών σημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύγκρινε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την άποψη πελατών της γενιάς των millenials για πάνω από 1.500 brands. Ο χρονικός ορίζοντας της έρευνας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Ποια θεωρείται, λοιπόν, από τους millenials ως η πιο βελτιωμένη μάρκα; Η Uber, των πολλών προβλημάτων και αμφιλεγόμενων πρακτικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Uber είχε τα μεγαλύτερα κέρδη ως προς τον αριθμό καταναλωτών σε σχέση με το πρώτο μισό του 2016, αυξάνοντας τη βάση των πελατών της που προέρχονται από τη γενιά των millenials κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι 26% των millenials συγκαταλέγονται στη βάση πελατών της Uber, μόνο για τις τελευταίες 30 ημέρες.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί, σίγουρα, έκπληξη εφόσον η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσχέρειες τους τελευταίους έξι μήνες. Η Uber βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ μια σειρά κορυφαίων στελεχών της έφυγαν από την εταιρεία. Τέλος, ο μέχρι πρότινος CEO της, Τράβις Κάλανικ, αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Αν και σε ένα μποϊκοτάρισμα της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο πάνω από 200.000 πελάτες απεγκατέστησαν την εφαρμογή της Uber, φαίνεται ότι αυτή παραμένει μια αγαπημένη εταιρεία για τη Generation Y. Η Lyft, ο μεγάλος ανταγωνιστής της Uber, βρέθηκε στην 3η θέση της λίστας με τα «πιο βελτιωμένα εμπορικά σήματα» για το 2017, σημειώνοντας αύξηση 6%.

«Δεν λέω ότι οι millenials δεν νοιάζονται για ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της YouGov BrandIndex, Τεντ Μαρζίλι. «Αλλά συνολικά οι άνθρωποι τείνουν να διαμορφώνουν τις επιλογές τους βάσει αυτού που τους συμφέρει οικονομικά. Άρα, αν το να καλέσω την Uber είναι πιο οικονομικό ή πρακτικό απ’ το να πάρω ταξί, το πιθανότερο είναι ότι θα καλέσω την Uber».