Οι μισοί από τους 20 πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες δεν έχουν υποστεί κυρώσεις

Οι μισοί από τους 20 πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες δεν έχουν υποστεί κυρώσεις
Photo: pixabay.com
Για κάθε Ρώσο ολιγάρχη που έχει μπει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, υπάρχει ένας άλλος που έχει ξεγλιστρήσει.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία,το 2014, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 20 Ρώσους δισεκατομμυριούχους από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και τον Καναδά. 

Ωστόσο, για κάθε Ρώσο ολιγάρχη που έχει μπει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, υπάρχει ένας άλλος που έχει ξεγλιστρήσει από τα ραντάρ και είναι ελεύθερος να επιχειρεί στο εξωτερικό χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι μισοί από τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα μια ομάδα υπερπλούσιων να είναι ελεύθερη να δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο χωρίς νομικούς περιορισμούς.

Όπως έχουμε προαναφέρει, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες με συνολική περιουσία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε 10 από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους και η ΕΕ εννέα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις μόνο σε τέσσερις. Και ενώ τρεις άνδρες εμφανίζονται και στις τρεις λίστες, τέσσερις από τους πέντε πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας δεν έχουν τιμωρηθεί πουθενά.

Ο ισχυρός επιχειρηματίας στον χώρο της Ενέργειας Leonid Mikhelson, ο μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin και ο Vagit Alekperov, πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, είναι μεταξύ των πλουσιότερων Ρώσων στους οποίους δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Όλοι κατέχουν σημαντικό ποσοστό σε εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στο εξαιρετικά πολιτικοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πιο διακεκριμένο μέλος αυτής της ομάδας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Vladimir Potanin, που διατρίβει στον χώρο των μετάλλων, με περιουσία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και εδώ είναι μια σύνοψη των πλουσιότερων μη εγκεκριμένων Ρώσων που κατατάσσονται ως προς την καθαρή θέση.

Παρότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέπνευσε τη Δύση να «εντείνει τις κυρώσεις, το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που στοχοποιήθηκαν αντιμετώπιζαν ήδη κάποιο επίπεδο κυρώσεων πριν από την έναρξη του πολέμου. 

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι είχαν αναπτύξει στρατηγικές για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο. Για παράδειγμα, αφού τέθηκε στο στόχαστρο των κυρώσεων, ο βαρόνος του χάλυβα Αλεξέι Μορντασόφ μεταβίβασε το πλειοψηφικό του μερίδιο στον ανθρακωρυχείο χρυσού Nordgold στη σύζυγό του, Μαρίνα.

Οι περισσότεροι ολιγάρχες έχουν ακίνητη περιουσία σε ονόματα συγγενών ή έχουν περιουσιακά στοιχεία εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή το Isle of Man. Είναι μια στρατηγική που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν.