Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο “τρία σε ένα” για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο “τρία σε ένα” για κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Η εταιρεία στοχεύει σε ένα καινοτόμο εμβόλιο που θα τροποποιείται εύκολα για να αντιμετωπίσει νέες μεταλλάξεις

Η αμερικανική φαρμακευτική Moderna ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα ενθαρρυντικά ενδιάμεσα αποτελέσματα της Φάσης 1 για τετραδύναμο εμβόλιο που ετοιμάζει κατά της εποχικής γρίπης (mRNA-1010).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το mRNA-1010 εξουδετέρωσε όλα τα στελέχη 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό στις νεότερες και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η Moderna ανακοίνωσε επίσης ότι η μελέτη Φάσης 2 του mRNA-1010 έχει πλέον ξεδιπλωθεί πλήρως και προετοιμάζονται για τη μελέτη Φάσης 3, ενώ παράλληλα εργάζονται πάνω σε δυο ακόμα εμβόλια, τα mRNA-1011 και mRNA-1012.

«Ακόμη και πριν από την πανδημία της Covid-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού και πολλοί περισσότεροι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή αρρωσταίνουν ως αποτέλεσμα αυτών των ιών. Στη Moderna, στόχος μας είναι να περιορίσουμε αυτό τον πόνο με ένα ετήσιο ενισχυτικό εμβόλιο μίας δόσης που είναι προσαρμοσμένο στα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2, της εποχικής γρίπης και του ιού RSV», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.