Οι ναυτιλιακές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν κέρδη ρεκόρ φέτος λόγω της κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού

Οι ναυτιλιακές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν κέρδη ρεκόρ φέτος λόγω της κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού
(211103) -- BEIJING, Nov. 3, 2021 (Xinhua) -- A ship loaded with cargoes leaves a container terminal in Lianyungang, east China's Jiangsu Province, July 13, 2021. (Photo by Wang Jianmin/Xinhua) (Photo by Wang Jianmin / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Τα κέρδη προ φόρων από τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων για το 2021 και το 2022 θα μπορούσαν να φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

της Nicole Goodkind

Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικό υψηλό 31 ετών, καθώς οι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν μια πραγματική κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας ενόψει της εορταστικής περιόδου. Αλλά κάποιοι επωφελούνται από τα δεινά των Χριστουγέννων και το γιορτάζουν: οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τα κέρδη προ φόρων από τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων για το 2021 και το 2022 θα μπορούσαν να φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Drewry, μια ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων ναυτιλιακής έρευνας. Το 2021, ο κλάδος προβλέπεται να σημειώσει κέρδη 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ.

Το 2020, ο κλάδος σημείωσε κέρδη 25,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το The Journal of Commerce. Και παρόλο που το 2021 είναι μια χρονιά ανάκαμψης, η Drewry αναμένει ότι ο κλάδος θα πάει ακόμη καλύτερα το 2022.

«Για τους έμπειρους παρατηρητές της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων, η ανάλυση αυτών των αριθμών είναι ειλικρινά σουρεαλιστική», έγραψε η Drewry στην ανάλυσή της Container Insight Weekly για τον κλάδο.

«Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη μεταβολή των ναύλων κατά το τρίτο τρίμηνο και το μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης της εφοδιαστικής αλυσίδας βρίσκονται πίσω από τον λόγο μας να αναβαθμίσουμε τις προοπτικές για τους μέσους παγκόσμιους ναύλους — spot και συμβόλαια — για το 2021».

Αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί μπορεί να οφείλονται στο ότι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όπως η Maersk εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση στα λιμάνια και ανεβάζουν τις τιμές των ναύλων σε νέα υψηλά. Η Dewry αναμένει ότι ο μέσος παγκόσμιος ναύλος για το τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 126% πάνω από εκείνον του τρίτου τριμήνου.

Καθώς τα λιμάνια και οι τερματικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω της κατάρρευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης για πλοία και εμπορευματοκιβώτια, επιτρέποντας στις ναυτιλιακές εταιρείες να συνεχίσουν να χρεώνουν τέλη καθώς περιμένουν. Η αυξανόμενη ζήτηση για εμπορευματοκιβώτια και αποστολές, εντωμεταξύ, οδήγησε σε γρήγορες και δραστικές αυξήσεις των ναύλων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεργάζεται με μεγάλα λιμάνια στις ΗΠΑ για να διορθώσει τις καθυστερήσεις και ανέφερε τον Νοέμβριο ότι το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ θα ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γηρασμένα παράκτια λιμάνια μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Πηγή: fortune.com