Η νέα επενδυτική έκπληξη της Κωτσόβολος

Η νέα επενδυτική έκπληξη της Κωτσόβολος

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος αποκάλυψε το επενδυτικό πλάνο και τη νέα συνεργασία με την Green.

 

Τα σχέδια για την επόμενη χρόνια, αλλά και τη συνεργασία της με την εταιρεία GREEN για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε η διοίκηση της Κωτσόβολος.

Με 67 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά , η εταιρεία που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Dixons, κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιό της, αυξάνοντας παράλληλα τα οικονομικά της μεγέθη. Όπως δήλωσε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, η αγορά ηλεκτρικών από το 2013 και μετά άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει περιορίζοντας τις απώλειες  που έφτασαν έως και 50%. Εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το  πότε θα γυρίσει η στα επίπεδα του 2008 και εξέφρασε την ανησυχία του ότι ίσως χρειαστεί ακόμα και δεκαετία.

Την περσινή χρονιά δυνατά σε πωλήσεις ήταν τα κλιματιστικά, γεγονός που αποδίδεται στο “κύμα” αντικατάστασης συσκευών καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε επιδιόρθωση σε συσκευές που λειτουργούν με παλιό φρέον, ενώ ταυτόχρονα κατεγράφη μετατόπιση

του κόσμου σε τηλεοράσεις μεγάλων ιντσών. «Η αλήθεια είναι πως η τηλεόραση έχει πέσει σε πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι. Δεν είναι στα καλύτερα της, όπως επίσης και η κατανάλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι καταναλωτές είναι πιο «ψαγμένοι» όμως. Μπαίνουν στο κατάστημα και αναζητούν συμβουλές και συγκριτικές αναλύσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι πλέον ο καταναλωτής πρέπει να φύγει από το κόστος κτήσης και να πάει στο κόστος χρήσης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η συνεχής ανανέωση του δικτύου της εταιρείας και η αναβάθμιση των υποδομών της αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επιτυχημένη πορεία του οικονομικού έτους 2016/2017, το οποίο ολοκληρώθηκε, «σημειώνοντας εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα». Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων (EBIT) ανήλθαν στα 9,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 14,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας, από το 2010 μέχρι σήμερα. Η αύξηση του κύκλου των εργασιών ανήλθε στο 11,5%, φτάνοντας στα 408 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις, για το οικονομικό έτος 2016/17, ανήλθαν στα 8,5 εκατ. ευρώ

“Μας ενδιαφέρει να είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη η πορεία μας και όχι να καταγράφουμε κέρδη μόνο μια χρόνια και μετα πτώση. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα μας τα κέρδη επανεπενδύονται. Στην παρούσα φάση δεν είναι στρατηγική επιδίωξη να αυξήσουμε το δίκτυο των καταστημάτων μας, παρόλα αυτά αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας, κλείνουμε και ανοίγουμε εκεί που πρέπει νέα καταστήματα”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασόπουλος γνωστοποίησε ότι η Κωτσόβολος προέβη πρόσφατα σε μία κομβική συνεργασία με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας GREEN, που δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, όλοι οι πελάτες της GREEN θα μπορούν να εξοφλούν τον λογαριασμό τους σε οποιοδήποτε κατάστημα Κωτσόβολος.

«Από τη στιγμή που πουλάμε συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια, είναι υποχρέωσή μας να έχουμε λύσεις σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι απλώς μία πολυτέλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  GREEN έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει σημαντική μερίδα καταναλωτών μετρώντας πάνω από 8.000 μετρητές και η στρατηγική συνεργασία με την Κωτσόβολος απορρέει από την απόφαση της διοίκησης να ασχοληθεί πιο ενεργά με το retail της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος για φέτος η Κωτσόβολος σχεδιάζει επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων θα πάει στο digital transformation, ενώ ειδικό βάρος δίνει στα 20 business hub καταστήματα που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα, στα οποία πωλούνται προϊόντα μόνο για επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, εντός της χρονιάς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ιδιόκτητο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας Κωτσόβολος στο Χολαργό που θα εκπαιδεύει τους εργαζόμενους σε πραγματικούς χρόνους.