Οι νέοι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου: Τρια διδάγματα για τη νίκη σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται

Οι νέοι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου: Τρια διδάγματα για τη νίκη σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται
epa08867889 A view of a busy container port in Qingdao, Shandong province, China, 01 December 2020 (issued 07 December 2020). China's exports in November jumped by 21.1 percent by US dollar value from a year earlier, with exports to the United States rose 46 percent to make a record 75.4 billion US dollar trade surplus with the US. EPA/ZHANG JINGANG CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ θα είναι ο Νο 1 προορισμός στον κόσμο για επενδύσεις στο εξωτερικό φέτος και του χρόνου, προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, με την Κίνα να βρίσκεται ακριβώς πίσω.

του Geoff Colvin

Καθώς τα πάντα επηρεάστηκαν από την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει μόνιμα και αυτό δείχνει η νέα λίστα Global 500 του Fortune με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Παρά τις τρομερές προβλέψεις, η παγκοσμιοποίηση δεν πέθανε. Εξελίχθηκε. Η λίστα δείχνει πώς άλλες τάσεις κατέστρεψαν ολόκληρους κλάδους, έστω και προσωρινά. Η περσινή λίστα Global 500 περιελάμβανε έξι αεροπορικές εταιρείες. Φέτος δεν υπάρχουν.

Η νέα λίστα Global 500 είναι μια εικόνα ενός κόσμου που αφήνουμε γρήγορα πίσω μας και επίσης κι ένας οδηγός για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ιδού τρία διδάγματα για την επιτυχία σε έναν μεταμορφωμένο κόσμο:

Αν θέλετε ανάπτυξη, ακολουθήστε τις ΗΠΑ και την Κίνα

Μαζί, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πλέον περισσότερες εταιρείες στη λίστα Global 500 από ό,τι οι υπόλοιπες 193 χώρες του κόσμου μαζί. Η πανδημία ξεχώρισε τους δύο γίγαντες περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες και οι προβλέψεις αναμένουν ότι θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα φέτος από τις άλλες μεγαλύτερες οικονομίες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ θα είναι ο Νο 1 προορισμός στον κόσμο για επενδύσεις στο εξωτερικό φέτος και του χρόνου, προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, με την Κίνα να βρίσκεται ακριβώς πίσω. Μετά από ένα χρόνο πρωτοφανούς οικονομικής στήριξης το 2020 συν τρισεκατομμύρια περισσότερα σε ομοσπονδιακές δαπάνες φέτος, η ζήτηση είναι ασύγκριτη.

Μια επανάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη

Το μακροχρόνιο μοντέλο των δυτικών εταιρειών που προμηθεύονταν αγαθά από την Κίνα με χαμηλό κόστος ήταν υπό πίεση πριν από την πανδημία, καθώς οι δασμοί και οι αυξανόμενοι μισθοί της Κίνας καθιστούσαν τα προϊόντα της χώρας λιγότερο συμφέροντα.

Τώρα, αφού τα κινεζικά εργοστάσια έκλεισαν απότομα στην αρχή της πανδημίας, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε για ζωτικής σημασίας προμήθειες, ένα νέο μοντέλο διαμορφώνεται. Οι μεγάλοι νικητές είναι οι ασιατικές χώρες που μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από την Κίνα, κυρίως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Ινδία, καθώς και γείτονες χαμηλού κόστους των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Μεξικό και η Πολωνία.

Οι εξαγωγείς πρέπει να είναι ευέλικτοι

Καθώς η παγκοσμιοποίηση εξελίσσεται, οι εξαίρετοι εξαγωγείς μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ορισμένοι, ειδικά στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, στρέφονται προς τις εγχώριες αγορές. Η ηλεκτρονική αγορά Taobao ανακοίνωσε πέρυσι ότι ο αριθμός των εξαγωγέων που ανοίγουν καταστήματα στον κατά κύριο λόγο εγχώριο ιστότοπο αγορών αυξήθηκε κατά 160% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο.

Ορισμένοι εξαγωγείς συνειδητοποιούν επίσης ότι δεν χρειάζεται να είναι προσκολλημένοι με τη χώρα όπου εδρεύουν. Αρκετοί Κινέζοι κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων ο κατασκευαστής τηλεοράσεων TCL και ο παραγωγός υφασμάτων Huafu, έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες στο Βιετνάμ. Οι Κινέζοι προγραμματιστές άρχισαν να χτίζουν βιομηχανικά πάρκα στο Μεξικό πριν από χρόνια και τα πλεονεκτήματα του να δραστηριοποιούνται εκεί έχουν γίνει ισχυρότερα μετά την πανδημία. Οι εξαγωγείς, όπως και οι εισαγωγείς, μαθαίνουν ότι η διαφοροποίηση αποδίδει στη σημερινή παγκοσμιοποίηση.

Πηγή: fortune.com