Η Ουκρανία απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους ηλικίας 16 έως 60 ετών

Φόβοι για εισβολή παραστρατιωτικών.

H Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο πολίτη ηλικίας 16 έως 60 ετών.

Την είδηση ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών συνοριακών ελέγχου στη διάρκεια σύσκεψης για θέματα ασφαλείας.

 «Από σήμερα, η είσοδος ξένων -κυρίως Ρώσων αρρένων πολιτών ηλικίας 16 έως 60 ετών έχει περιοριστεί-, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκάλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου «να εμποδίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να σχηματίσει ιδιωτικούς στρατούς στο ουκρανικό έδαφος».

Πριν από λίγες ημέρες η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα υπό το φόβο μίας πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, μετά την αιχμαλωσία τριών πλοίων από το ρωσικό στόλο στον Πορθμό του Κερτς.

Η είδηση έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς εκκρεμεί η απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τους Ρώσους.

Δεν ανταποδίδει η Ρωσία

Στην πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να ανταποδώσει το μέτρο της Ουκρανίας προχωρώντας σε απαγόρευση εισόδου Ουκρανών στη Ρωσία, σύμφωνα με Ρώσο βουλευτή (Φραντς Κλίντσεβιτς), δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το πρακτορείο RIA.

Εύσημα Ποροσένκο στον Τραμπ 

Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Μπουένος Άιρες, η οποία διεξάγεται Παρασκευή και Σάββατο στο Μπουένος Αϊρες.

«Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούν οι μεγάλοι ηγέτες!», έκρινε ο Ποροσένκο σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας έναν σύνδεσμο υπερκειμένου προς την ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου, την οποία ο θυελλώδης μεγιστάνας των ακινήτων επέλεξε να κάνει μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ερευνα στο σπίτι Ρωσου κληρικού
Στο μεταξύ έρευνα στο σπίτι ενός υψηλόβαθμου Ρώσου κληρικού στο Κίεβο πραγματοποίησαν οι ουκρανικές αρχές με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους».

Πρόκειται για τον Πατέρα Παύλο, επικεφαλής του μεγαλύτερου κι αρχαιότερου μοναστηρίου του Κιέβου, που είναι τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.