Η Ουκρανία και άλλες 7 χώρες της ΕΕ ζητούν λύση για τα fake news από τις Big Tech

Η Ουκρανία και άλλες 7 χώρες της ΕΕ ζητούν λύση για τα fake news από τις Big Tech
epa09506182 Facebook, WhatsApp and Instagram icons are seen on a mobile device in Belgrade, Serbia, 04 October 2021. Facebook's services and applications: Instagram, WhatsApp and Messenger went down on Monday 04 october in various parts of the world, users denounced on the Downdetector website. EPA/ANDREJ CUKIC Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου τίθεται επί τάπητος.

Η Ουκρανία και άλλες επτά χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ζητούν από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση που εξαπολύουν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης «εχθρικές δυνάμεις» οι οποίες, όπως λένε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Με ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς τους, οι χώρες αυτές λένε ότι οι πλατφόρμες, όπως το Facebook της εταιρείας Meta, θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα να απορρίψουν τις πληρωμές από άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και να τροποποιήσουν τους αλγορίθμους τους για να προωθήσουν την ορθότητα των πληροφοριών.

«Η χειραγώγηση και η παρέμβαση στις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της παραπληροφόρησης, αναπτύσσονται ώστε να αποσταθεροποιηθούν οι χώρες μας, να αποδυναμωθούν οι δημοκρατίες μας, να εκτροχιαστεί η πορεία ένταξης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποδυναμωθεί η στήριξή μας προς την Ουκρανία απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας», αναφέρεται στην επιστολή. «Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντισταθούν όταν τις χρησιμοποιούν ως μέσον για την προώθηση τέτοιων στόχων. Θα έπρεπε να κάνουν βήματα για να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν χρησιμοποιούνται για να διασπείρουν προπαγάνδα ή παραπληροφόρηση που διαφημίζει τον πόλεμο, δικαιολογεί τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες μορφές βίας», πρόσθεσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιστολή υπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα.

Ένας εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση σε ποιον απευθυνόταν η επιστολή. Στο κείμενο αυτό οι χώρες υποστηρίζουν ότι οι αλγοριθμικές διαδικασίες θα έπρεπε να είναι πιο διαφανείς και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει την πολιτική των ιστοτόπων και τον τρόπο εφαρμογής της. Λένε επίσης ότι οι πλατφόρμες θα έπρεπε να αφιερώσουν επαρκείς πόρους και προσωπικό για τον έλεγχο του περιεχομένου, να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των πλαστών βίντεο (deepfake) και της παραπληροφόρησης που παράγεται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν τη δύναμη να γίνουν σύμμαχοι ζωτικής σημασίας στην κοινή προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές επιθέσεις παραπληροφόρησης στις δημοκρατίες μας και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή έννομη τάξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: