Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες
Forrest gump Forrest Gump Year: 1994 - usa Tom Hanks Director: Robert Zemeckis (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) Photo: AFP
Με την πάροδο του χρόνου θα βλέπουμε σίγουρα την τεχνητή νοημοσύνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ταινιών.

του John Kell

Σχεδόν 30 χρόνια αφότου ο Tom Hanks και η Robin Wright πρωταγωνίστησαν στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Forrest Gump, οι ηθοποιοί συνεργάζονται ξανά στην επερχόμενη ταινία Here. Προφανώς και οι δυο θα είναι δεκαετίες μεγαλύτεροι από την τελευταία φορά που οι θεατές τους είδαν μαζί στην οθόνη. Αλλά θα είναι πράγματι έτσι;

Το Χόλυγουντ είναι μια πόλη γεμάτη ανατροπές. Η πιο πρόσφατη είναι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (A.I.), η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα για να φανούν νέοι ηθοποιοί όπως ο Hanks και η Wright. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος όγκος μελλοντικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του σεναρίου, να προβλέψουν το casting ή το πόσα χρήματα θα βγάλει μια ταινία, ακόμη και να εξακριβώσουν τις κινηματογραφικές προτιμήσεις των θεατών.

«Η A.I. είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να εκφραστούν με τρόπους που τους είχαν καταπνίξει μέχρι τώρα», λέει η Helena Packer, ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της DGene, μιας εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογίας A.I. στη Silicon Valley με έδρα τη Σαγκάη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Miramax χρησιμοποίησε την εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης Metaphysic για να βοηθήσει την εταιρεία παραγωγής της να δημιουργήσει νεότερες εκδοχές βασικών χαρακτήρων που εμφανίζονται στην ταινία Here, η οποία είναι προσαρμοσμένη από το graphic novel του Richard McGuire. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Tom Graham, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Metaphysic είναι σε θέση να «κάνει ξανά νέους» ηθοποιούς όπως ο Hanks με μια νεότερη ψηφιακή εκδοχή του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και «επικολλάται» πάνω στη ζωντανή του εμφάνιση. Αυτή η νέα τεχνική είναι φθηνότερη στην παραγωγή από τα VFX (οπτικά εφέ) ή το CGI (εικόνες που παράγονται από υπολογιστή) και επίσης πιο ρεαλιστική, σύμφωνα με τον Graham.

«Μπορούμε να κάνουμε πράγματα με την A.I.  που είναι αδύνατα με τις παραδοσιακές μεθόδους για να έχουμε αυτή την πραγματικά ρεαλιστική εμφάνιση, που δεν φαίνεται παράξενη, δεν φαίνεται περίεργη και δεν φαίνεται ότι είναι CGI», λέει ο Graham.

Ο Graham λέει ότι η A.I. βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, αλλά θα μπορούσε τελικά να κατακτήσει «τα πάντα». Η ψυχαγωγία, το gaming, βασικά κάθε περιεχόμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο θα μπορούσε να αναπτυχθεί από τη δημιουργία μοντέλων A.I.  που εκπαιδεύονται σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο. Η Metaphysic, γνωστή για το deepfake του ηθοποιού Tom Cruise και του Simon Cowell στη σκηνή του America’s Got Talent, συγκέντρωσε 7,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι για να βοηθήσει στην επέκταση των εργαλείων δημιουργίας περιεχομένου.

«Η ανάπτυξη ήταν πολύ γρήγορη όσον αφορά την πολυπλοκότητα των μοντέλων A.I., τις τεχνικές και το λογισμικό που το υποστηρίζει», λέει ο Graham. «Αλλά τους τελευταίους έξι μήνες, έχει πραγματικά απογειωθεί και δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστεί αυτό, δεδομένου του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που ενδιαφέρονται να χτίσουν πράγματα πάνω σε αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπολογίστε την εταιρεία οπτικών εφέ Industrial Light & Magic μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται. «Δουλεύουμε σε πάνω από 30 projects αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλες χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και A.I.  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», λέει ο Rob Bredow, επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της Industrial Light & Magic και ανώτερος αντιπρόεδρος δημιουργικών πληροφοριών στη μητρική εταιρεία της ILM, Lucasfilm.

Η ILM είναι πρωτοπόρος στα οπτικά εφέ στον κινηματογράφο, υπεύθυνη για τους δεινόσαυρους στο franchise του Jurassic Park και τα διαστημόπλοια και τα φωτόσπαθα στο Star Wars. Το Jurassic Park, συγκεκριμένα, ήταν ορόσημο για τη βιομηχανία ως η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε ρεαλιστικά γραφικά υπολογιστή στην οθόνη, μια εξέλιξη από τα μοντέλα και τις μινιατούρες που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως.

Σήμερα, λέει ο Bredow, η κινηματογραφική βιομηχανία αρχίζει να βλέπει ορισμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης να ανταγωνίζονται, και ακόμη και μερικές φορές να ξεπερνούν τους αλγόριθμους που προγραμματίζονται από ανθρώπους. Ένας τομέας αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος είναι οι αλγόριθμοι «αποθορυβοποίησης», οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν μέρος της φθοράς που μοιάζει με κόκκους σε μια εικόνα. Η νεότερη τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τις ροές εργασίας των καλλιτεχνών, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους δημιουργίας.

Αλγόριθμοι που βασίζονται στη μηχανική μάθηση χρησιμοποιήθηκαν από την ILM για να φανεί νέος ο ηθοποιός Mark Hamill, ο οποίος εμφανίστηκε ως νεότερος Luke Skywalker στην τηλεοπτική σειρά The Book of Boba Fett. Ο Bredow λέει ότι τα εργαλεία αυτά είναι «σίγουρα ένας τομέας στον οποίο είμαστε κάτι περισσότερο από παρατηρητές», αλλά τονίζει ότι εκατοντάδες —ακόμα και χιλιάδες ώρες— εργασίας των καλλιτεχνών καταναλώνονται για τη δημιουργία της τελικής ψευδαίσθησης. Τα κινούμενα σχέδια, ο φωτισμός, τα τρισδιάστατα μοντέλα και άλλες τεχνικές βοηθούν τους κινηματογραφιστές να επιτύχουν τα τελικά αποτελέσματα που αναζητούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεικτή χρήση γραφικών υπολογιστών, πρακτικών εφέ και νέων τεχνολογιών όπως η A.I. είναι αυτό που ενθουσιάζει τον Bredow για το μέλλον των οπτικών εφέ. Τον ενθάρρυνε ότι η ILM εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάποιες μινιατούρες και μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων από τα Jurassic World και The Mandalorian.

«Νομίζω ότι κάθε φορά που έρχεται μια νέα τεχνολογία, υπάρχει ένα ερώτημα: Τι θα σημαίνει αυτό για τις παλαιότερες τεχνολογίες;» σημειώνει ο Bredow. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ένα μείγμα στο μέλλον».

Οι πιο μεγάλοι παίκτες του Χόλυγουντ επενδύουν στην A.I. με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της Warner Bros., η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη Cinelytic για να βοηθήσει καλύτερα στη λήψη αποφάσεων για τις ταινίες σχετικά με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, το μάρκετινγκ και τις στρατηγικές διανομής. Και στο προηγούμενο καθεστώς τους, τα 20th Century Studios συνεργάστηκαν με την Google για τη χρήση μηχανικής μάθησης για την καλύτερη πρόβλεψη της τμηματοποίησης του κοινού.

Οι νεοσύστατες εταιρείες όπως η DGene βοηθούν τους κινηματογραφιστές γράφοντας αλγόριθμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή προς το νεότερο χαρακτήρων και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν A.I. για ακόμα περισσότερες πτυχές της δημιουργίας ταινιών.

«Από την πρώτη ζωγραφική στα σπήλαια, ξέρετε, όπου έβαλαν το χέρι τους στον τοίχο. Λένε: ‘Είμαι εδώ. Αντιπροσωπεύω κάτι’», λέει η Packer. «Και τα οπτικά εφέ είναι το ίδιο πράγμα, όπως και η ταινία. Είναι μια αναπαράσταση συναισθημάτων, εικόνων και επικοινωνίας. Τώρα λοιπόν η A.I. μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι. Και είναι ένας διαφορετικός τρόπος αναπαράστασης αυτών των εικόνων, ένας πιο γρήγορος τρόπος, ίσως ένας καλύτερος τρόπος – σίγουρα ένας διαφορετικός τρόπος».

Η Packer θεωρεί την A.I.  ως νέο εργαλείο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες για να επεκτείνουν την τέχνη του κινηματογράφου. Εάν η A.I. μπορεί να διευρύνει την άποψή μας ακόμη και κατά 10%, πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την τέχνη, διερωτάται ρητορικά η Packer. Πιστεύει ότι το μέλλον της A.I.  στις ταινίες βασίζεται τελικά στο τι πιστεύει το κοινό. Πρέπει να δεχτούν την A.I. ως πραγματικότητα για να λειτουργήσει.

Η Packer βλέπει τόσο δυνατότητες όσο και προκλήσεις καθώς εξελίσσεται αυτό το νέο εργαλείο. Η A.I. χρησιμοποιείται κυρίως για τεχνικές αλλαγής της ηλικίας που συχνά επικεντρώνονται στο πρόσωπο, εξαλείφοντας τις ρυτίδες για να κάνουν έναν χαρακτήρα να φαίνεται νεότερος. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί για να δημιουργήσει όλες τις μικροσκοπικές κινήσεις του σώματος. Η Packer λέει ότι ένα από τα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά που πρέπει να κάνεις σωστά είναι τα μάτια, επειδή είναι τόσο επικοινωνιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η A.I.  παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη ταλέντων. Το ψηφιακό στούντιο TheSoul Publishing χρησιμοποιεί το DALL-E 2 για να δημιουργήσει διάφορες στατικές εικόνες για τον καλλιτέχνη εικονικής μουσικής Polar, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια οπαδούς του TikTok από τότε που κυκλοφόρησε το νέο του single, “Close to You”, τον Σεπτέμβριο. «Με την πάροδο του χρόνου, βλέπουμε σίγουρα την τεχνητή νοημοσύνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία παραγωγής», λέει ο Patrik Wilkens, αντιπρόεδρος παγκόσμιων επιχειρήσεων στη TheSoul.

Ο Wilkens λέει ότι η δημιουργική ομάδα χρησιμοποιεί A.I. για την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας διαφόρων χρωμάτων για υλικά μάρκετινγκ και τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται ένας μουσικός επεξεργαστής για να δημιουργήσει μεγαλύτερα κομμάτια. Τελικά, αυτή η τεχνολογική επένδυση επιτρέπει στη TheSoul να δημιουργεί περισσότερο περιεχόμενο.

Λέει ότι οι νεότεροι καταναλωτές, ειδικότερα, έλκονται προς καλλιτέχνες όπως ο Polar επειδή η γραμμή μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών ανθρώπων είναι δυσδιάκριτη. «Πιστεύω ότι θα κάνουν μια διάκριση μεταξύ αυθεντικών και μη αυθεντικών ανθρώπων, επομένως είναι πολύ πιο ανοιχτοί και πολύ πιο φυσικοί να εμπλακούν με εικονικούς influencer», λέει ο Wilkens.

Η υιοθέτηση από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας της A.I.  εγείρει πολλά ερωτήματα. Πέρυσι, ένας εικονικός ράπερ ονόματι FN Meka αποβλήθηκε από την Capitol Records λόγω καταγγελιών για ρατσισμό. Οι σεναριογράφοι ανησυχούν ότι το ChatGPT και άλλα εργαλεία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις εργασίες τους. Εάν η A.I.  παίζει καθοριστικό ρόλο σε περισσότερες αποφάσεις για το Χόλυγουντ σχετικά με τα έργα που θα πάρουν το πράσινο φως για κυκλοφορία, τι θα σημαίνει αυτό για την καλλιτεχνική έκφραση; Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία είναι τόσο νέα, που είναι δύσκολο να πούμε πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτή τη στιγμή σχετικά με το ποιος πρέπει να θεωρείται δημιουργός όταν χρησιμοποιείται A.I.», λέει ο Danny Tobey, συνεργάτης στην παγκόσμια δικηγορική εταιρεία DLA Piper. «Προς το παρόν, ο νόμος λέει ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι εφευρέτης. Αλλά όταν καταλάβουμε την τεχνολογία, μερικές από τις ανησυχίες εξαφανίζονται, επειδή μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ένα πραγματικό ανθρώπινο στοιχείο στη χρήση A.I. για τη δημιουργία δημιουργικού περιεχομένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com