Η παγκόσμια βιομηχανία ποτών ενδέχεται να μην ανακάμψει πλήρως για τα επόμενα πέντε χρόνια

pixabay.com

Μια νέα έκθεση από την ερευνητική εταιρεία IWSR Drinks Market Analysis προβλέπει διψήφιες μειώσεις το 2020 για τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, που απέχει πολύ από την αύξηση 0,1% σε όγκο και 3,6% σε αξία του 2019.

της Rachel King

Παρά όλες τις αναφορές σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος από τους καταναλωτές, η παγκόσμια βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών δεν αναμένει να επανέλθει στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019 για τουλάχιστον μερικά ακόμη χρόνια.

Μια νέα έκθεση από την ερευνητική εταιρεία IWSR Drinks Market Analysis προβλέπει διψήφιες μειώσεις το 2020 για τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, που απέχει πολύ από την αύξηση 0,1% σε όγκο και 3,6% σε αξία του 2019.

Και η έκθεση αναφέρει ότι η κατανάλωση θα χρειαστεί  πέντε χρόνια έως το 2024 για να ανακάμψει σε παγκόσμιο επίπεδο στα επίπεδα πριν από τον Covid-19 του 2019 — παρόλο που ο οργανισμός προειδοποιεί ότι τα επίπεδα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ανακάμψουν μέχρι και μετά το 2024.

Παρά τις παραγγελίες για παράδοση ποτών κατ’ οίκον, οι απώλειες από το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων τους τελευταίους μήνες δεν αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρότι υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την αγορά, περίπου το ένα τρίτο των πωλήσεων σε δολάρια για τις 10 κορυφαίες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών (από μπύρα και κρασί μέχρι διάφορα οινοπνευματώδη ποτά) προέρχεται από μπαρ μόνο.

Ο Mark Meek, διευθύνων σύμβουλος της IWSR Drinks Market Analysis, λέει στο Fortune ότι η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, επειδή η ώθηση για την κατανάλωση αλκοόλ ποτών θα είναι συγκρατημένη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων ανάπτυξης ήταν το εμπορικό σκέλος (εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα κλπ.), η κατανάλωση σε υπαίθριες εκδηλώσεις (συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις), τα διεθνή ταξίδια, οι χαμηλότεροι δασμοί μεταξύ χωρών, οι ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού και το υψηλότερο ποσοστό διαθέσιμου εισοδήματος από τους νεότερους καταναλωτές σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, λέει ο Meek, θα είναι ή βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω του Covid-19, εξ ου και οι προσεκτικές προβλέψεις.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φιλοξενία και τα ταξίδια, τα οποία επηρεάζονται σοβαρά από τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα σημειώσουν μια ιδιαίτερα μεγάλη πτώση το 2020, αλλά οι τομείς αυτοί αναμένεται να ανακάμψουν σε επίπεδα προ πανδημίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν μικτές τάσεις. Το ουίσκι και το τζιν πιθανότατα θα ανακάμψουν ταχύτερα στα επίπεδα πριν από το Covid-19 έως το 2024, αλλά η βότκα αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019.