Η πανδημία έχει οξύνει τις ανισότητες ακόμη περισσότερο

Η πανδημία έχει οξύνει τις ανισότητες ακόμη περισσότερο
epa08654345 Pedestrians walk along the busy shopping area of Oxford Street in London, Britain, 08 September 2020. British Health Secretary Matt Hancock has urged young people to stick to physical distancing rules, due to the the rise in the number of coronavirus cases. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαθύτερες ανισότητες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του για το 2020.

Βαθύτερες ανισότητες που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και αυξανόμενη θρησκευτική μισαλλοδοξία και αντίδραση εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ετήσια έκθεσή του για το 2020, που δημοσιεύει σήμερα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.

Η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) εντοπίζει τέσσερις βασικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη κατά το 2020: τον μετριασμό του δυσανάλογου αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού σε ευάλωτες ομάδες, την αντιμετώπιση του βαθιά ριζωμένου ρατσισμού στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση του ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων και του αντισημιτισμού και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων ενάντια στην προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ECRI, Μαρία Ντανιέλα Μαρούδα, «λίγες έως καμία κρίσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά είχαν τόσο καθολικό αντίκτυπο στην Ευρώπη όσο η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ήρθε να επισκιάσει άλλες τάσεις το 2020. Από τη διάδοση αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση της νόσου και τη στόχευση ατόμων ασιατικής καταγωγής στο ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι το επακόλουθο lockdown και την οικονομική ύφεση που πλήττει περισσότερο τις περιθωριοποιημένες ομάδες, η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει συνολική οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη».

Ανάμεσα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από την πανδημία, η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στους Ρομά, στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, κυρίως όσους έφτασαν πιο πρόσφατα στην Ευρώπη, και στους νέους σε ηλικία ΛΟΑΤΚΙ, ειδικά όσους έπρεπε να μετακομίσουν πίσω σε οικογένειες φοβικές προς την ταυτότητα φύλου τους.

Επίσης, όπως σημειώνεται, το 2020 χαρακτηρίστηκε και από ένα κύμα διαμαρτυριών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά του ρατσισμού, με το κίνημα Black Lives Matter να αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και να αντηχεί και στην Ευρώπη. Ακόμα μία τάση της προηγούμενης χρονιάς αναδεικνύεται, η επανεμφάνιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές εναντίον ατόμων διαφορετικών θρησκειών, ενώ η ECRI εκφράζει την ανησυχία της ότι οι επιθέσεις αυτές θα προκαλέσουν περαιτέρω μισαλλοδοξία και διακρίσεις εις βάρος μουσουλμάνων και υπογραμμίζει ότι ο ρατσισμός κατά των μουσουλμάνων ενέχει τον κίνδυνο εξουδετέρωσης των προσπαθειών ένταξης, κάτι που μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Τέλος, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία και για το γεγονός ότι οι αντιδράσεις ενάντια στους ΛΟΑΤΚΙ κερδίζουν έδαφος σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αν και διαπιστώνει πρόοδο σε άλλες χώρες, όπως την υιοθέτηση νόμων για τους γάμους ομοφυλοφίλων ή το διορισμό ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε υψηλές πολιτικές θέσεις ή την απαγόρευση μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά.