Η πανδημία του κορονοϊού πήγε πολύ πίσω το αίτημα για την ισότητα των φύλων

Η πανδημία του κορονοϊού πήγε πολύ πίσω το αίτημα για την ισότητα των φύλων
epaselect epa06579045 Thousands of women march past the parliament building during a 'March for Women' in London, Britain, 04 March 2018. Thousands of people attended the march ahead of the International Women's week calling for gender equality. International Women's Day is annually celebrated on 08 March. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Claire Zillman  

Πριν από την πανδημία της COVID-19, το χρονικό διάστημα έως ότου υποτίθεται ότι θα επιτυγχανόταν ισοτιμία των φύλων ήταν ήδη τεράστιο: 99,5 χρόνια.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας έβλαψε τις γυναίκες δυσανάλογα. Πλέον, η αναμονή είναι μεγαλύτερη: 135,6 χρόνια, για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η συγκέντρωση των γυναικών σε κλάδους που επλήγησαν από τα lockdown του COVID-19 και οι πιεστικές ανάγκες που προέκυψαν έχουν αποδυναμώσει την όποια πρόοδο προς την κατεύθυνση της ισότητας είχε προκύψει σε διάφορες μεγάλες οικονομίες και κλάδους το περασμένο έτος.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι 5% των γυναικών έχασαν τις δουλειές τους εν μέσω της πανδημίας, έναντι μόλις 3,9% των ανδρών. Παράλληλα, επικαλείται μια ξεχωριστή έρευνα του LinkedIn που δείχνει ότι ο ρυθμός πρόσληψης των γυναικών είναι βραδύτερος σε κάποιους κλάδους, καθώς η αγορά εργασίας επανέρχεται.

Για 12η φορά, η Ισλανδία είναι στην πρώτη θέση ως προς την ισότητα των φύλων παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία. Από την ομάδα των G7, η Γαλλία βρίσκεται στη 16η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 23η θέση και ο Καναδάς στην 24η. Οι ΗΠΑ ανέβηκαν 23 θέσεις στο νούμερο 30 και η Ιταλία σκαρφάλωσε 13 θέσεις στο νούμερο 63.

Η Παγκόσμια Έκθεση Χάσματος των Φύλων, που δημοσιοποιεί για 15η χρονιά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπολογίζει την ισότητα των φύλων σε 156 χώρες, βάσει τεσσάρων δεικτών: οικονομική συμμετοχή & ευκαιρίες, εκπαιδευτικά επιτεύγματα, υγεία & επιβίωση, και πολιτική ενδυνάμωση.

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν σχεδόν επιτύχει την ισοτιμία στην εκπαίδευση και την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά το χάσμα στην οικονομία και την πολιτική αποδεικνύεται εξαιρετικά επίμονο.

Η έμφυλη διαφορά στην οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, η οποία παραμένει αμετάβλητη από πέρυσι, είναι αποτέλεσμα του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας – 53% έναντι 80% για τους άνδρες, βάσει των πιο πρόσφατων δεδομένων – και της έλλειψης γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Οι γυναίκες δεν καταγράφουν τακτική παρουσία στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρικής ιεραρχίας, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Στις ΗΠΑ μόλις 42% των κορυφαίων θέσεων καλύπτονται από γυναίκες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσοστά είναι 37%, 35% και 27% αντίστοιχα.