Η πανδημική κρίση του Covid- 19 και οι επιρροές του στον κλάδο των ασφαλίσεων

Η πανδημική κρίση του Covid- 19 και οι επιρροές του στον κλάδο των ασφαλίσεων
Photo: pixabay.com
Κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και εταιρείες με τα Ομαδικά Συμβόλαια ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας.

Mέσα σε λίγες μόλις ημέρες από τον χαρακτηρισμό του Covid – 19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία και τις σχετικές παγκόσμιες συστάσεις, οδηγίες και προειδοποιήσεις που έχουν επικοινωνηθεί τα τελευταία 24ωρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, πολλές είναι οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που έχουν επιχειρήσει σχετικές αναπροσαρμογές στο πεδίο της δραστηριότητάς τους εξετάζοντας ευέλικτα σχήματα εργασίας, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας πολιτικές που χρειάζεται να εξυπηρετήσουν όλη την παραγωγική τους δράση. Αυτό αφορά έναν κύκλο ανθρώπων και συνεργατών που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε ένα ή περισσότερα στάδια της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Ήδη πολλές επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα που έρχονται να διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων και των πελατών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίνονται σήμερα στην κάλυψη παροχών μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα που εφάρμοζαν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Αποδεικνύεται ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έρχονται να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά έσοδα και κυρίως -σε αυτή την δύσκολη συγκυρία- να αποφορτίσουν το βάρος του κρατικού υγειονομικού συστήματος. Τα οφέλη τους λοιπόν, δεν εδράζονται μόνο στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και στις άμεσες παροχές που απολαμβάνει ο ασφαλισμένος, αλλά και στην αποφόρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες της υγείας.

Συνεχής αναζήτηση μέτρων παγκοσμίως για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

Πλέον, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι συστρατεύεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναζητώντας τρόπους και μέτρα για την συντήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της απασχολησιμότητας για εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως, ώστε να είναι εφικτή μια πιο ήπια και ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του «κύκλου ζωής» για να μπορεί η καθημερινότητα να «τρέχει» στα μέχρι πρόσφατα γνωστά δεδομένα – που τώρα αμφισβητούνται κατά κόρον. Όσο οι επιχειρήσεις ψάχνουν διεξόδους για να ανακάμψουν, αλλά και να διαχειριστούν την κρίση, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται προστατευμένες στην έλευση του Covid-19 υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού τους. Και αυτό, μέσα στο ανεξέλεγκτο ξέσπασμα ενός «ιού» και σε μια συγκυρία που μέχρι στιγμής φαντάζει αχαρτογράφητη, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ένα μέτρο που έρχεται να μας θυμίσει ότι οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που επιστρατεύονται για το συλλογικό καλό, χρειάζεται να είναι τελικά ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης, αφού έρχονται για να ανταποκριθούν – προληπτικά- σε προκλήσεις όπως αυτή που συζητάμε τόσο έντονα τον τελευταίο μήνα.

Το πλεονέκτημα των ασφαλιστικών καλύψεων: Ομαδικά Ασφαλιστήρια Ζωής και Υγείας μπροστά στην πρόκληση του Covid-19

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έβαλαν ψηλά στην ατζέντα τους το ζήτημα της ομαδικής ασφάλισης των εργαζόμενών τους. Όπως σημειώνει η  Όλγα Κατσιμπέρη, στέλεχος μιας εκ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων, της NAK Katsiberis Insurance Brokers,  «αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν έναν ακόμη ρόλο: να αποτελέσουν την ασπίδα ασφαλείας για μια τεράστια μερίδα πληθυσμού ανά τον κόσμο. Και αυτό είναι εφικτό, πάντα σε συνάρτηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Με τον κίνδυνο ορατό, οι επιχειρήσεις έχουν αντλήσει λύσεις και έχουν προετοιμαστεί με μια εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Εστιάζοντας στους ανθρώπους και τη σχέση τους με τις επιχειρήσεις, τα προγράμματα των ομαδικών ασφαλίσεων είναι ένα χαρακτηριστικό μέτρο που αυτή τη στιγμή παρεισφρέει στην παρούσα συγκυρία».

Ομαδικά vs Ατομικά συμβόλαια: συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και η ισχύς των συμβολαίων

Για την αξία των ομαδικών συμβολαίων ασφάλισης, η κα Κατσιμπέρη υπογραμμίζει ότι «αυτό που αξίζει να τονιστεί, είναι ότι οι όροι των ομαδικών συμβολαίων υπερτερούν  έναντι των υφιστάμενων όρων των περισσοτέρων ατομικών συμβολαίων. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, η πανδημία  εμπίπτει στους όρους των ομαδικών συμβολαίων και ως εκ τούτου παρέχεται κάλυψη για: απώλεια ζωής λόγω του Covid-19, ιατρικές δαπάνες που θα προκληθούν συνεπεία του συγκεκριμένου ιού (διαγνωστικές εξετάσεις /ιατρικές επισκέψεις /φάρμακα ) αποκλειστικά σε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με παραπεμπτικό ιατρού και όχι για σκοπούς πρόληψης όπως και νοσοκομειακά και χειρουργικά επιδόματα.  Ωστόσο, νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία δεν μπορούν να αποζημιωθούν όχι λόγω των όρων των συμβολαίων, αλλά γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία (νοσοκομεία αναφοράς), ενώ αν αυτό τροποποιηθεί αυτά θα πρόκειται να  καλύπτονται».

Πώς εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι;

Στο πως εξυπηρετούνται σήμερα οι ασφαλισμένοι, δεδομένης της μειωμένης εκ των πραγμάτων δυνατότητας για φυσική επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κα Κατσιμπέρη διευκρινίζει: «οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται κανονικά μέσω των εργαλείων που ήδη  παρέχονται από κάποιες εταιρείες,  όπως  οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το τμήμα HR της εκάστοτε  εταιρείας. Μέσω των υπηρεσιών Claims Tracking και EClaims, που προσφέρονται μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να παρακολουθούν τη πορεία των αιτημάτων τους για αποζημίωση και να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις ιατρικές τους δαπάνες».

 Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει στις εταιρείες να κατανοήσουν ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να αποτελούν όπλα στην εργαλειοθήκη τους και πως οι εξιδεικευμένες λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να αποτελέσει μια αφορμή για την αναζήτηση δημιουργικών προτάσεων που θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Μετά τον Covid -19, είναι βέβαιο ότι θα μιλάμε για μια άλλη ημέρα και μια διαφορετική πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της.