«Οι πέντε δράκοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη» -Τι έλεγε η Αικ. Σακελλαροπούλου στη διαΝΕΟσις

«Οι πέντε δράκοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη» -Τι έλεγε η Αικ. Σακελλαροπούλου στη διαΝΕΟσις
Μια άγνωστη πτυχή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, παρουσιάζει η διαΝΕΟσις με την οποία ως πρόεδρος του ΣτΕ είχε συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια ως έμπειρη δικαστική λειτουργός.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εξελέγη σήμερα από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία, θα είναι η 13η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου έχει συνεργαστεί με τη διαΝΕΟσις τα τελευταία δύο χρόνια, με την ιδιότητά της ως έμπειρη δικαστική λειτουργός. Σε αυτό το μήνυμα σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τότε, συμμετείχε στην επταμελή ομάδα δικαστικών λειτουργών που, αφιλοκερδώς, ετοίμασαν μια αναλυτική μελέτη για την καταπολέμηση των κυριότερων προβλημάτων που απασχολούν το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τη μελέτη, την οποία δημοσίευσε η διαΝΕΟσις το Φεβρουάριο του 2019, μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ (PDF link), ενώ κυκλοφόρησε και με τη μορφή βιβλίου. Η δεύτερη έκδοσή του κυκλοφορεί σήμερα στα καλά βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να τη βρείτε και στο e-shop της διαΝΕΟσις.

Στο βιβλίο, η κ. Σακελλαροπούλου γράφει το εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο εξηγεί τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα και τον ρόλο του δικαστή, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας. Μπορείτε να διαβάσετε το κεφάλαιο αυτό εδώ.

Η δημοσίευση της μελέτης από τη διαΝΕΟσις εντάσσεται στην ευρύτερη δράση του οργανισμού για την καταπολέμηση των επονομαζόμενων “πέντε δράκων” που εμποδίζουν την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ένας από αυτούς. Στην εκδήλωση της διαΝΕΟσιςγια τους «πέντε δράκους» στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018, η κ. Σακελλαροπούλου ανέλυσε το γιατί. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της εδώ.

Με αφορμή το βιβλίο, και ενώ είχε ήδη αναλάβει την Προεδρία του ΣτΕ, η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε με ομιλίες τόσο στη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας, τον Απρίλιο του 2019, όσο και στην ανοιχτή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2019.

Συμμετείχε, επίσης, στην κλειστή συνάντηση εργασίας που συνδιοργανώσαμε με το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).