Live: Η πιο δύσκολη στιγμή έφτασε για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα και αύριο ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζουκερμπεργκ θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο για τη διαρροή πληροφοριών χρηστών του ιστότοπου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (…) Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Cambridge Analytica.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές» για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.

Σήμερα και αύριο ο Ζούκερμπεργκ θα καταθέσει ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών προκειμένου να εξηγήσει πώς τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook έφτασαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Επίσης, αναμένεται να ερωτηθεί για τις διαφημίσεις και τις αναρτήσεις Ρώσων στον ιστότοπο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σε μια, όπως καταγγέλλουν οι αμερικανικές αρχές, απόπειρα επηρεασμού των ψηφοφόρων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

epa06657926 CEO of Facebook Mark Zuckerberg (C) walks out of the office of Democratic Senator from California Dianne Feinstein following their meeting, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 09 April 2018. Zuckerberg is meeting with lawmakers before testifying in two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission, and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ άφησε στη βαλίτσα του την κλασική του αμφίεση με το μπλουζάκι και το τζιν και επέλεξε να φορέσει ένα σκούρο κοστούμι με μωβ γραβάτα χθες Δευτέρα όταν συναντήθηκε, συνοδεία της συζύγου του, με Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς για να ζητήσει συγγνώμη για την κατάχρηση από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ενόψει των καταθέσεών του στο Κογκρέσο.

«Δεν είχαμε κατανοήσει το εύρος της ευθύνης μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος», αναμένεται να πει ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με τη γραπτή του κατάθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ήταν δικό μου λάθος και ζητάω συγγνώμη».Διαβάστε μέρος της κατάθεσής του ΕΔΩΑν οι απαντήσεις του επικεφαλής του Facebook δεν κριθούν επαρκείς, το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Αναμένοντας αυτή την κίνηση, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέας νομοθεσίας η οποία θα υποχρεώνει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν ποιοι βρίσκονται πίσω από πολιτικές διαφημίσεις, όπως το πράττουν ήδη οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ωστόσο, αυστηρότερη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το Facebook χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά του να προσελκύσει διαφημιστικά κέρδη, που αποτελούν τα βασικά του έσοδα.

Χθες ο Ζουκερμπεργκ διέσχισε το Καπιτώλιο συνοδευόμενος από αστυνομικούς και ακολουθούμενος από ορδές δημοσιογράφων ενόψει των σημερινών και αυριανών του καταθέσεων ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο Ζουκερμπεργκ, επίσης, συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών των επιτροπών Εμπορίου και Νομικών Θεμάτων της Γερουσίας, οι οποίοι θα του υποβάλλουν σήμερα ερωτήσεις από κοινού.

Την Τετάρτη θα τον ανακρίνουν τα μέλη της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η σχέση του Facebook με την Cambridge Analytica, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνου τις υπηρεσίες της οποίας είχε προσλάβει η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι μεσάζοντες. Οι κοινοβουλευτικοί αναμένεται να πιέσουν τον Ζουκερμπεργκ και αναφορικά με τις εκλογές του 2016. «Τώρα έχει καταστεί σαφές ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τη χρήση αυτών των εργαλείων για κακούς σκοπούς», αναφέρει στη γραπτή του κατάθεση ο επικεφαλής του Facebook. «Αυτό ισχύει για τις ψευδείς ειδήσεις, την ξένη παρέμβαση στις εκλογές και τον λόγο μίσους», προσθέτει.

epa06657951 CEO of Facebook Mark Zuckerberg (C) walks to the office of Republican Senator from South Dakota John Thune for a meting on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 09 April 2018. Zuckerberg is meeting with lawmakers before testifying in two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission, and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election.  EPA/SHAWN THEW

Στην κατάθεσή του ο Ζουκερμπεργκ αναφέρει ότι η εταιρεία του «άργησε να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την παρέμβαση της Ρωσίας και εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιωθούμε». Δεσμεύεται, μάλιστα, να προχωρήσει σε βελτιώσεις, προσθέτοντας όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος, αν και τονίζει ότι «είμαι αποφασισμένος να τα πάμε καλύτερα».

Το Facebook αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι Ρώσοι με ψευδή στοιχεία χρησιμοποίησαν τον ιστότοπο για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους τους μήνες πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, κάνοντας αναρτήσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα, αγοράζοντας διαφημίσεις και δημιουργώντας γεγονότα.Ήδη οι πρακτικές της εταιρείας αναφορικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της ελέγχονται από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

congress_zuckerberg_1-thumb-large

Η παγκόσμια ομάδα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Avaaz τοποθέτησε 100 χαρτονένια αποκόμματα του ιδρυτή του Facebook στο γρασίδι του αμερικανικού Καπιτωλίου. Οι Ζούκερμπεργκ φορούν την ίδια μπλούζα που γράφει «Fix Facebook».
Η Avaaz δήλωσε ότι η διαμαρτυρία έγινε προκειμένου να εστιαστεί η προσοχή στους ψεύτικους λογαριασμούς που διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες στο Facebook και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.
Μποϋκοτάζ στο Facebook 
Την ώρα που ο Ζούκερμπεργκ θα καταθέτει την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι σε εξέλιξη μία καμπάνια που θα ζητά από τους χρήστες του Facebook να το μποϋκοτάρουν για ένα 24ωρο,ως αντίποινα στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Το μποϋκοτάζ θα συμπέσει με την αυριανή του κατάθεση.
Η καμπάνια ζητά από τους χρήστες να μην ανοίξουν το Facebook, το Messenger, το WhatsApp και το Instagram, εταιρίες που έχουν εξαγορασθεί από τον τεχνολογικό κολοσσό, για μία ολόκληρη μέρα.

Από την πλευρά της η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της καμπάνιας, τόνισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. «Θέλουμε να διοργανώσουμε κάποιες δράσεις στις οποίες πολύς κόσμος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του για το Facebook αλλά να δείξει πως χρειάζεται βελτιώσεις. Με το να μην γίνει χρήση της πλατφόρμας του για μία μέρα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε βελτιώσεις», είπε σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian».