Η πόλη που «διοικείται» μέσω Twitter

Η πόλη που «διοικείται» μέσω Twitter

Στην Jun μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία ή το δημοτικό συνεργείο καθαρισμού με ένα tweet!

Η Jun είναι μία μικρή πόλη στην νότια Ισπανία. Όταν οι κάτοικοί της έχουν κάποιο παράπονο για τις δημοτικές υπηρεσίες ή μία πρόταση για τις τοπικές αρχές, έχουν στη διάθεσή τους μόλις 140 χαρακτήρες για να το κάνουν!
Κι αυτό, γιατί το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του τμήματος επικοινωνίας στο Twitter, πράγμα που σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης έχει ωφελήσει σημαντικά περισσότερους από 3.500 κατοίκους.

«Έχει επιφέρει ραγδαίες αλλαγές. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι και όλοι οι υπάλληλοι του δήμου διαθέτουν λογαριασμό στο Twitter, σημαίνει πως η δουλειά των δημόσιων λειτουργών οπτικοποιείται και αυτό έχει συμβάλει στην βελτίωσή της, ενώ έχει καταστήσει τους πολίτες αναπόσπαστο τμήμα της διακυβέρνησης της πόλης», σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης José Antonio Rodriguez Salas και προσθέτει:

«Ποιος μπορούσε να αξιολογήσει το έργο των οδοκαθαριστών πριν; Πλέον, οι οδοκαθαριστές βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τους πολίτες, λύνουν τα προβλήματα που έρχονται στο προσκήνιο μέσω του Twitter και το κυριότερο, η δουλειά τους γίνεται ορατή στην κοινωνία. Αυτό έχει αυξήσει την επάρκεια των υπαλλήλων του δήμου και την αναγνώριση της δουλειάς τους από την πλευρά των πολιτών. Μέχρι πρότινος, οι πολίτες αντιμετώπιζαν πολιτικούς ή υπαλλήλους που κώφευαν».

Η απόφαση του δήμου της Jun έχει επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της άμεσης δημοκρατίας. Οποιοσδήποτε κάτοικος της πόλης έχει λογαριασμό στο Twitter, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με οποιονδήποτε δημόσιο λειτουργό. Οποιαδήποτε απορία, παρατήρηση ή ανάγκη επικοινωνείται μέσω Twitter.

Τα δύο παρακάτω tweet προέρχονται από τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ενημερώνει για βαριά βροχόπτωση που αναμένεται να ξεκινήσει στην πόλη και από την τοπική αστυνομία που ενημερώνει για την απαγόρευση των μπάρμεκιου από την 1η Ιουνίου λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.