Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν αυτές των «βρώμικων» ντίζελ για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ξεπέρασαν αυτές των «βρώμικων» ντίζελ για πρώτη φορά στην Ευρώπη
epa07557645 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πρώτη φορά, τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των συμβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μηνιαία βάση

του Christiaan Hetzner

Ο Σεπτέμβριος σηματοδότησε ένα κρίσιμο ορόσημο στη δεκαετή μετάβαση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας προς καθαρά, βιώσιμα αυτοκίνητα.

Για πρώτη φορά, τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των συμβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του The European Electric Car Report.

Μοναδικές συνθήκες, όπως η έντονη έλλειψη ημιαγωγών, η οποία περιόρισε την προσφορά αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, βρίσκονται εν μέρει πίσω από αυτή την εξέλιξη, όπως και αποφάσεις logistics που αφορούν την ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου Tesla. Αυτό υποδηλώνει ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν απλώς να είναι μια εξαίρεση προς το παρόν.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη έχει υιοθετήσει σταθερά την τεχνολογία και πολλοί ακόμη μήνες όπως ο Σεπτέμβριος αναμένονται στον ορίζοντα, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία ωθούν προς την οριστική εγκατάλειψη των ντίζελ και γενικότερα των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανότατα απλώς μια ανωμαλία», δήλωσε ο αναλυτής του κλάδου Matthias Schmidt, ο οποίος δημοσιεύει την εν λόγω μηνιαία μελέτη. «Αλλά η υποκείμενη τάση που δείχνει μια σταθερή μείωση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης προς όφελος των αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών παραμένει άθικτη, οπότε είναι μόνο θέμα χρόνου να γίνει αυτό ο κανόνας στην Ευρώπη».

Τα ντίζελ δεν είναι απλώς άλλο ένα σύστημα κίνησης που λειτουργεί με διαφορετικό ορυκτό καύσιμο. Στον απόηχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, έγιναν η απάντηση της ηπείρου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και τελικά ξεπέρασαν σε αριθμό τα παραδοσιακά αυτοκίνητα ανάφλεξης με βενζίνη στα μέσα της δεκαετίας του 2010, λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και της καλύτερης χιλιομετρικής απόδοσης.

Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα: Οι συμβατικοί κινητήρες ντίζελ εκτοξεύουν πολύ οξείδιο του αζώτου, έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στις αναπνευστικές παθήσεις και το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να περιορίσει στην ατμόσφαιρα.

Το μερίδιο των νέων ντίζελ ως ποσοστό των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη έπεσε μόλις στο 13,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία σημείωσαν ρεκόρ τον περασμένο μήνα στο 15,3%.

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ η υποστήριξη για τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων είναι μόλις ένα κλάσμα αυτού του ποσοστού, με το μερίδιο πέρυσι να είναι κάτω από 2%. Κι αυτό συμβαίνει παρόλο που οι ΗΠΑ είναι η πατρίδα της Tesla.

Πηγή: fortune.com