Η πορεία του Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Τα highlights της μακροχρόνιας ηγεσίας του

Η πορεία του Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Τα highlights της μακροχρόνιας ηγεσίας του
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ από το Νοέμβριο του 2010.

Βαριά κληρονομία αφήνει στον όμιλο του ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ, που αφήνει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και του CEO του ομίλου τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθεί μια αναλυτική διαδρομή του κ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ καθώς και ορισμένες από τις καίριες επιλογές που έκανε στην μακρόχρονη ηγεσία του στον όμιλο.

Βιογραφικό

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ από το Νοέμβριο του 2010. Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εμπειρία του πελάτη, ηγήθηκε του επιτυχούς μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας. Η επιτυχία αυτή εν μέσω της οικονομικής κρίσης, έγινε case study από το Harvard Business School, και διδάσκεται διεθνώς σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές. Ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει ενσωματώσει εδώ και χρόνια τις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου ΟΤΕ, θέτοντας ως προτεραιότητες τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού του αποτυπώματος, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο.

Από το 2001, ο κ. Τσαμάζ κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των θυγατρικών του Ομίλου εκτός Ελλάδος και συνεισφέροντας στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ, της COSMOTE και της Deutsche Telekom. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης, σε πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ.  

Το 2023 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο κ. Τσαμάζ έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά. 

Η πορεία του Μιχάλη Τσαμάζ στον Όμιλο ΟΤΕ με μια ματιά

  • Ο Μιχάλης Τσαμάζ εντάσσεται στον Όμιλο ΟΤΕ τον Οκτώβριο του 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International.
  • Το 2004 αναλαμβάνει CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ στο εξωτερικό. Με την αμέριστη στήριξη του τότε Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη, ολοκληρώνει το δύσκολο αυτό έργο με επιτυχία.
  • Το 2006 ορίζεται CEO της OTE Globe, όχημα του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πετυχαίνει την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά της και το διεθνές της κύρος.
  • Το 2007 αναλαμβάνει επικεφαλής της COSMOTE, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων καταφέρνει να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο. 
  • Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση, επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
  • Το 2016 θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία. 
  • Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα. 
  • Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΟΤΕ, λανσάρει συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες: τις υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού ΒΟΧ, την πλατφόρμα αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance και το Payzy by COSMOTE, την εφαρμογής πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λάνσαρε η εταιρεία στα τέλη του 2022 και έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες. Σύντομα το payzy θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από την Deutsche Telekom, ενώ πρόσφατα ο ΟΤΕ πρόσθεσε στο portfolio του και το payzy pro, ένα mobile app για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη και για τους καταναλωτές.

Ο διαρκής μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤΕ 

Αν και ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είχε ξεκινήσει ήδη επί Παναγή Βουρλούμη, στη θητεία του οποίου συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, ο ΟΤΕ, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, κουβαλούσε ακόμη βαριές δομές και διαδικασίες, πολύ υψηλό κόστος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, το 2010:

  • Ο Όμιλος ΟΤΕ είχε μείωση εσόδων 8%.
  • Μόνο εκείνη τη χρονιά έχασε 500.000 πελάτες.
  • Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ.
  • Το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Μιχάλη Τσαμάζ συνέπεσε με την οικονομική κρίση, η οποία επέτεινε τα προβλήματα του ΟΤΕ και ιδιαίτερα εκείνο του υψηλού δανεισμού. Έχοντας εξαιρετικές ικανότητες στη διαχείριση των stakeholders, ο Μιχάλης Τσαμάζ έπεισε τους μετόχους της εταιρείας να πιστέψουν στο όραμά του να αλλάξει πλήρως την εταιρεία και να βγει με γενναιότητα στην επίθεση. Έτσι, για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποίησε μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την υγιή οικονομική του θέση και να επενδύσει στην ανάπτυξη. Εν μέσω κρίσης, ο Όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΟΤΕ άλλαξε, και μάλιστα ριζικά. Υλοποίησε με επιτυχία τη στρατηγική μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές, άλλαξε την κουλτούρα του, έβαλε τον πελάτη στο επίκεντρο.

Τα καταστήματα εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση σε όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες. Μείωσε το εργασιακό κόστος μέσω σχημάτων εθελούσιας εξόδου, με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, αλλά και με πρωτοποριακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έπειτα από συνεννόηση με τα σωματεία εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το 2011 συμφωνήθηκε ετήσια μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 10% μέσα από μια τριετή ΣΣΕ. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί στην ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δεν είχε γίνει τέτοιου είδους συμφωνία με συνδικαλιστική οργάνωση μιας ΔΕΚΟ. Ως αντάλλαγμα η εταιρεία μείωσε κατά μια ώρα το ωράριο εργασίας, ενώ διασφάλισε τις θέσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επαναλήφθηκε για μια ακόμη τριετία, βοηθώντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται ασφαλείς στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους, δόθηκε η δυνατότητα να ανανεωθεί το προσωπικό του ΟΤΕ με προσλήψεις νέων ταλέντων από την αγορά, με γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση της οργάνωσης Σταθερής και Κινητής και καθιερώθηκε το ενιαίο brand COSMOTE για όλες τις υπηρεσίες του Ομίλου. Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της διοίκησης Τσαμάζ ήταν η είσοδος σε νέες αγορές, για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Η αρχή έγινε το 2011 με τη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ αργότερα ο Όμιλος ΟΤΕ εισήλθε δυναμικά στα έργα ICT, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον Όμιλο ΟΤΕ ήταν ο ψηφιακός του μετασχηματισμός. Ήδη από το 2016, ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ο Όμιλος προχώρησε ταχύτατα το δικό του digital transformation μέσα από ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, που κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την εσωτερική λειτουργία του. Παράλληλα, με τα υπερσύγχρονα δίκτυά του και τα έργα ICT που ανέλαβε, ο Όμιλος ΟΤΕ έγινε δύναμη ψηφιακού μετασχηματισμού για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την χώρα.  

Τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΤΕ έγιναν πλήρως ορατά κατά την κρίση του Covid-19. Μέσα σε μόλις 72 ώρες, η εταιρεία κατάφερε 13.000 εργαζόμενοι για τον ΟΤΕ ή το 80% του συνόλου, να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής σήκωσαν με απόλυτη επιτυχία την τεράστια αύξηση της κίνησης. Παράλληλα, ο Όμιλος στάθηκε δίπλα στην Πολιτεία στη μάχη που έδωσε για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση κ.ά. Εν μέσω πανδημίας, ο ΟΤΕ απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί και να παρέχει υπηρεσίες απρόσκοπτα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών και των ανθρώπων του, με ταχύτητα, ποιότητα και ευθύνη.

Το 2021 ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ένα νέο, ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη δεκαετία, το οποίο λάμβανε υπόψη τα βήματα που έκανε ο Όμιλος ΟΤΕ για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, το πόσο είχε αλλάξει η εταιρεία από το 2016 και πώς είχε αλλάξει η χώρα, η αγορά και οι πελάτες. Το νέο όραμα για το 2030 είναι να μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ έχει λανσάρει νέες ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών του, όπως το BΟΧ, την πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού, το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών και το payzy by COSMOTE, την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές.

Έπειτα από 13 χρόνια με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο «τιμόνι», ο ΟΤΕ του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την εταιρεία του 2010. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και ο μεγαλύτερος επενδυτής δίκτυα και τεχνολογικές υποδομές. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ. Δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Χάρη στην επιχειρηματική του στρατηγική, τα υγιή χρηματοοικονομικά, τις κορυφαίες του υποδομές και τα ικανά του στελέχη, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σε θέση να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤΕ με αριθμούς

  • Market Capitalization: €1,4 δισ. το 2011, €5,9 δισ. το 2023
  • Πορεία μετοχής OTE ‘12-‘23: +380% 
  • Καθαρός δανεισμός: €4,3 δισ. το 2010, €0,446 δισ. το 2023 (-89,6%)
  • Επενδύσεις ’10-’23: €6,6 δισ.
  • Κόστος εθελουσιών ’10-’23: €1 δις
  • Κόστος προσωπικού (Ελλάδα): €0,97 δισ. το 2010, €0,31 δισ. το 2023 (-68%)
  • Ευρυζωνικοί πελάτες (Ελλάδα): 1,11 εκατ. το 2010, 2,3 εκατ. το 2023 (+107%)
  • Πελάτες TV (Ελλάδα): 50.000 το 2010, 665.000 το 2023 
  • Δίκτυο COSMOTE Fiber: 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
  • Υποδομή FTTH: Διαθέσιμη με 1,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έως το τέλος 2023

Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School). H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης (case study), η οποία εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα (μέρος A), καθώς και στη στρατηγική της Διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξής της (μέρος B). 

Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.

Δικτυακές υποδομές του μέλλοντος

  • Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και υποδομές στην Ελλάδα – 60% επενδύσεων του κλάδου
  • 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα & ευρωπαϊκό δίκτυο κορμού 21.000 χλμ. οπτικών ινών
  • FTTH στα 2/3 της χώρας έως το 2027 – COSMOTE 5G σε όλη τη χώρα

Στα δίκτυα νέας γενιάς στηρίζεται το οικοδόμημα της νέας ψηφιακής εποχής. Είναι οι «ψηφιακές λεωφόροι» πάνω στις οποίες «τρέχουν» οι καινοτόμες εφαρμογές και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Υπό την ηγεσία του Μιχάλη Τσαμάζ, ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σταθερά το μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα σε δίκτυα και τεχνολογικές υποδομές, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει επενδύσει 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, ενώ επενδύει επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, κυρίως για την αναβάθμιση των υποδομών σταθερής και κινητής της χώρας. 

Σήμερα το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber, ενώ μέχρι το τέλος του 2023, το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε περίπου 1,3 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου ΟΤΕ είναι το Fiber to the Home να φτάσει σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή στα 2/3 της χώρας, έως το 2027. Παράλληλα, συμπράττει με το Δημόσιο σε έργα ΣΔΙΤ, όπως το UltraFast Broadband, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Στην κινητή, η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G έχει φτάσει ήδη  στο 90%. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η εμπορική διάθεση του 5G Stand Alone, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων των δικτύων 5ης γενιάς.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό δίκτυο κορμού της OTEGLOBE, με μισθωμένες οπτικές ίνες συνολικού μήκους άνω των 21.000 χλμ., διασυνδέει τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κέντρα τηλεπικοινωνιών της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Η OTEGLOBE είναι, επίσης, πλήρες μέλος του Συστήματος Asia-Africa-Europe-1, ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλώδια στο κόσμο με συνολικό μήκος 25.000 χλμ., από τα ελάχιστα που διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.

Πρωτοπόρος στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Μιχάλης Τσαμάζ πρεσβεύει ότι δεν αρκεί για μια επιχείρηση μόνο να ασχολείται με τη βιωσιμότητα. Πρέπει να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση. Έτσι, με την απόλυτη στήριξή του, από το 2012, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε να βάλει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργίας και επιχειρηματικής του δράσης. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσαμάζ, η πρωτοπορία του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης οφείλεται σε 3 παράγοντες:

  1. στη στρατηγική και δέσμευση της Διοίκησης. 
  2. στην ομάδα (από το 2002, συστάθηκε ξεχωριστή ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα θέματα και από το 2012 υπάρχει ειδικό sustainability task force από όλες τις λειτουργίες της εταιρείας, που σήμερα μετρά πάνω από 60 άτομα). 
  3. στη δέσμευση των ανθρώπων του Ομίλου. 

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες:

  • Κλιματική ουδετερότητα: Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και των πελατών. 
  • Κυκλική Οικονομία: Εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
  • Συμπερίληψη & ίσες ευκαιρίες στην εργασία: Προώθηση των αξιών της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.
  • Ψηφιακή Κοινωνία για όλους: ισότιμη συμμετοχή όλων στον ψηφιακό κόσμο.

Οι σημαντικές επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης αποδεικνύονται και από τη συμμετοχή του ΟΤΕ σε δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης όπως ο FTSE4Good, ο τίτλος «Prime» στο Corporate ESG Performance του ISS ESG, η βαθμολογία «A» στο MSCI ESG Ratings, η βαθμολογία «B» στο CPD για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και η ένταξη στο Bloomberg Gender Equality Index (GEI).

Η κοινωνική συνεισφορά 

  • Κοινωνική συνεισφορά άνω των €42 εκατ. τα τελευταία 11 χρόνια
  • Εξοπλισμός 22 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως
  • >€8 εκατ. για τη στήριξη 814 υποτρόφων

Πεποίθηση του Μιχάλη Τσαμάζ είναι ότι όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και το αποτύπωμά της στην κοινωνία και το περιβάλλον. Τα τελευταία 11 χρόνια, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ έχει ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ. 

Κάποιες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες είναι:

  • Το Πρόγραμμα Υποτροφιών με πάνω από 814 υποτρόφους τα τελευταία 22 χρόνια και επένδυση €8 εκατ.
  • Η στήριξη 70 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, με επένδυση €14 εκατ. 
  • Η δημιουργία και ο εξοπλισμός 22 Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών σε ελληνικά νοσοκομεία της χώρας που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως, επενδύοντας πάνω από 600.000 ευρώ. 
  • Η δεκαετής στρατηγική συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas για την υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων περισσότερων από 265.000 παιδιών και δασκάλων. Για την προετοιμασία των ομάδων και των προπονητών παρέχονται δωρεάν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με περισσότερες από 11.000 συμμετοχές, ενώ έχουν διατεθεί δωρεάν περισσότερα από 1.050 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία.
  • Η ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων με 2 εκατ. ευρώ το 2020 για την αντιμετώπιση του COVID-19, με κλίνες, monitors & αναπνευστήρες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 
  • Η στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2020-2021 με δωρεές ύψους άνω των €680.000 στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του. Επιπλέον, το 2022-2023 προσφέρθηκε ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός (160 laptops συνολικής αξίας €108.000) στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την κάλυψη των ακαδημαϊκών αναγκών των πρωτοετών Δοκίμων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).
  • Η στήριξη του Λιμενικού Σώματος με €1,1 εκατ. από το 2015, με σκοπό την επισκευή και συντήρηση  πλωτών μέσων, καθώς και  την προμήθεια ειδών διάσωσης και επιβίωσης, όπως σωσίβια, κουβέρτες, κυτία πρώτων βοηθειών, γάντια, μάσκες, σκηνές, ισοθερμικές φόρμες, που χρησιμοποιούν καθημερινά οι διασώστες της πρώτης γραμμής, συμβάλλοντας στη διάσωση 347.512 ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. 
  • Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, στο πλαίσιο της οποίας η COSMOTE ενώνει τις δυνάμεις της με την κοινωνική επιχείρηση  ΕΝΑΛΕΙΑ, με στόχο την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, έως το 2025, επιδιώκεται η συλλογή περισσότερων από 90 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και τις δυσπρόσιτες ακτές του Αργοσαρωνικού, του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις 200 και πλέον αλιέων πάνω σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Τσαμάζ, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, ένα εταιρικό μουσείο τεχνολογίας που αφηγείται την ιστορική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και την έκθεσή τους στην ευρύτερη κοινωνία, πήρε νέα πνοή. Οι Συλλογές του περιλαμβάνουν 4.000 μουσειακά αντικείμενα, 33.000 έγγραφα & αρχειακό υλικό και 70.000 αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων ΟΤΕ. Το 70% των συλλογών έχει τεκμηριωθεί και ψηφιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 160 εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικές ξεναγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: