Οι πραγματικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ– δανειστών

Οι πραγματικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ– δανειστών

Τα τέσσερα καυτά ζητήματα που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς.

Στην πιο κρίσιμη καμπή έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες, ώστε να παραλάβει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την αντιπρόταση των «θεσμών» για να κλείσει η συμφωνία.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοσή του αναφέρεται στα τέσσερα «μέτωπα», στα οποία αναμετράται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Πιο αναλυτικά, το Spiegel αναφέρει πως:

– «Η Αθήνα αρνείται μία νέα μείωση των συντάξεων», καθώς «οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει το 40% των αποδοχών τους και ο κ. Τσίπρας έχει δώσει το λόγο του ότι αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή».

– «Οι δανειστές απαιτούν πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις και μισθούς» σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση.

– «Οι δανειστές ζητούν ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στο 11% και στο 23%», ενώ η κυβέρνηση «προτείνει φορολογικούς συντελεστές 7%, 14% και 22%».

– «Στο τομέα του σχεδιασμού του προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα στην κοινωνική πρόνοια» και έτσι «δεν θα πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 αλλά λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και μετά να αρχίσει να αυξάνεται. Κάτι τέτοιο είναι δεκτό από την Κομισιόν, αλλά όχι από το ΔΝΤ».