Οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία δηλώνουν ότι συνεχίζουν να μάχονται

Οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία δηλώνουν ότι συνεχίζουν να μάχονται
epa05427171 Turkish police arrest Turkish soldiers at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/SEDAT SUNA

Εκατοντάδες μέλη του στρατού συνελήφθησαν τη νύχτα. Στρατιώτες παραδίνονται σε αστυνομία και πολίτες.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοι που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιώτες και η οποία φαινόταν σήμερα το πρωί να έχει κατασταλεί, δήλωσε Τούρκος αξιωματουχος.

Η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα και πυρά από βαριά πολυβόλα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρείς άνθρωποι, έκανε γνωστό σήμερα στο Reuters πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων και είχε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε η πηγή.

Η υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις οι οποίς συνεχίζονται ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πρόσθεσε η πηγή.

Λίγο νωρίτερα ανώτερος Tούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ελέγχεται πλέον από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αλλά μικρές ομάδες στασιαστών στρατιωτών εξακολουθούν να αντιστέκονται και να ελέγχουν μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες δεν ελέγχουν μαχητικά αεροσκάφη και ότι τα ελικόπτερα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν θα καταρριφθούν γρήγορα. Οι επιθέσεις στο κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.