Η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην τελική της ευθεία με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και… Παύλο Πολάκη

Η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην τελική της ευθεία με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και… Παύλο Πολάκη
Οι ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες και η απάντηση της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το χαρτί των φοροελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα θα παίξει από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, βάζοντας πλέον ξεκάθαρα στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της οικονομίας ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις κακές δημοσκοπικές της επιδόσεις.

Την Δευτέρα αναμένεται να έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κατανομή του δημοσιονομικού χώρου που εμφανίζεται στο εν λόγω σχέδιο (και αναφέρεται αποκλειστικά σε μειώσεις του φορολογικού βάρους στο εισόδημα και στην περιουσία) είναι ενδεικτική. Είπαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και θα αποτυπωθούν στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Ωστόσο αναμένονται και οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για την εν λόγω τελική ρύθμιση (3ήμερη κάθοδος στην Αθήνα για την 3η αξιολόγηση) με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις έως  την ψήφισή τους (όπως έγινε και με τον νόμο Κατσέλη).

Η κίνηση της ΝΔ στο ζήτημα της κυβερνητικής παροχολογίας αποτυπώθηκε σε όσα είπε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ. “Για να τελειώνουν τα ψέματα, μία λύση υπάρχει: Ο κ. Τσίπρας ας ψηφίσει μαζί μας την τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου που μόνος του ψήφισε. Και ας σταματήσει να δικαιώνει την παροιμία ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια”, επεσήμανε ακόμη και πρόσθεσε ότι “ο πολίτης γνωρίζει πως ο κ. Τσίπρας τον φτώχυνε με 29 πρόσθετους φόρους. Είναι στη θητεία της δικής του κυβέρνησης που χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με μισθούς 330 ευρώ”.

Το ζήτημα του αφορολογήτου έχει τεθεί και από την κυβέρνηση, όμως τα πάντα θα κριθούν από όσα συμφωνηθούν με τους θεσμούς ως πακέτο, μαζί με τα ζητήματα των φοροελαφρύνσεων, την πλήρη ενεργοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη, αλλά και την τάση αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Πολιτική μάχη στη βουλή με επίκεντρο τον Παύλο Πολάκη

Η απόφαση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις δεν ήρθε τυχαία, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητείται επί τριήμερο η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, την οποία, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει αμέσως σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αν ο πρόεδρος της ΝΔ την καταθέσει το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις πασχαλινές διακοπές, τότε η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως και η ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς και η κόντρα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να γίνουν την Τετάρτη.

«Και τη Δευτέρα, στην Βουλή, θα φανεί ότι εκεί που τελειώνει ο Πολάκης αρχίζει ο Τσίπρας. Αλλά θα φανεί κι αν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι από το ίδιο υλικό. Θα αναμετρηθούν με την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Γιατί η επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο είναι ο καθρέφτης του μίσους που έχετε φέρει στην πολιτική. Δεν δηλώνει, απλώς, την απάνθρωπη συμπεριφορά ενός κακέκτυπου ψευτόμαγκα απέναντι σε έναν ήρωα της ζωής και άξιο επιστήμονα. Αλλά συνιστά μία πολιτική θέση: Για τον Πολάκη -και τον καθένα που ταυτίζεται με αυτόν- ο Στέλιος δεν είναι ο αριστερός, δεξιός ή κεντρώος πολιτικός αντίπαλος», είπε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εάν η κατάθεση γίνει αργά το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη, τότε το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το Σύνταγμα να καθυστερήσει κατά μία ή δύο ημέρες την έναρξη της διαδικασίας.

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Πέμπτη στη ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στη Ρουμανία.